Kegyes volt az időjárás a fesztiválozókhoz

Infostart
2010. július 19. 18:20
A Duisburg és Dortmund közötti, mintegy 60 kilométeres autópályát csak ma reggel tudták ismét átadni a forgalomnak, mert a köztisztasági hivatal a vártnál lassabban tudta eltakarítani a vasárnap rendezett óriási népünnepély maradványait. A tartományi tévéállomás korábbi elnökének szervezésében megrendezett Stilleben fesztivál kapcsolódott ahhoz a programsorozathoz, amelyet Essen Európa kulturális fővárosaként rendez.

Még az időjárás is a rendezők segítségére sietett, mert az előző napok trópusi hőségét lenge szellő váltotta fel, így az autópálya aszfaltján elhelyezett végtelen hosszú asztalok mellett helyet foglaló sörivókat nem kínozta a meleg.

A rendezvény elnevezését (Stilleben - csendélet) a festészetből kölcsönözték, mert az Essen Európai Kulturális Főváros programjába illesztett vasárnapi népünnepély gyakorlatilag csendéletet varázsolt az egyébként forgalmi torlódásokkal küzdő A -40-es hatsávos autópályára.

Miután vasárnap reggel lezárták a szakaszt a gépkocsiforgalom elől, közel két millióan jöttek gyalog, kerékpáron vagy éppenséggel görkorcsolyán a páratlan népünnepélyre.

Az úttesten kereken 20 ezer asztalt toltak össze, amely mellett több 10 ezren foglaltak helyet. A legtöbben a magukkal hozott ételt fogyasztották, és csak a sört rendelték a szünet nélkül sürgő-forgó kiszolgálóktól.

Az ünnepségen megjelentek a Ruhr-vidék színházi társulatainak és tánccsoportjainak a képviselői, valamint a különböző szakmákhoz és baráti körökhöz tartozók, köztük méhészek, sakk-klubok tagjai vagy futballszurkolók.

A mulatság a hajnali órákig tartott, sőt egyesek csak a köztisztasági hivatal alkalmazottainak felszólítása után voltak hajlandók elhagyni a népünnepély színhelyét, amelyet a tervezettnél később, csak a reggeli órákban tudtak ismét átadni az autósforgalom számára.

A rendezvényt szervező Fritz Pleitgen, a tartományi állami tévécsatorna korábbi elnöke ma reggeli nyilatkozatában főleg azt domborította ki, hogy a több millió ember részvételével tartott mulatságon nem történt említésre méltó rendzavarás, vagy összetűzés, így a rendőrségnek lényegében nem maradt más dolga, mint az érkező, majd hazainduló tömegek irányítása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást