"Amint elkezdődik az iskolai szünet, a fiatalok egy része máris keresi a bajt"

Infostart
2010. július 15. 12:10
Negyedik éjszaka folytatódtak a zavargások mára virradóra az észak-írországi Belfastban, többször rálőttek a rendőrökre is. A rendbontások katolikus környéken robbantak ki, de kommentátorok nem az évtizedeken keresztül pusztító szektás megosztottsággal magyarázták az eseményeket. Egy helyi pap szerint az iskolai szünet kezdetével gyakorivá vált a fiatalok "rekreációs zavargása".

Ha a Disney vállalat a zavargások témájára épülő vidámparkot akarna nyitni, akkor Belfas Ardoyne kerülete lenne az ideális helyszín - ezt mondta az utóbbi napok eseményeiről egy helyi katolikus pap. Gary Donegan atya is a helyi nyelvezetbe már beépült "rekreációs zavargás" kifejezést használta, arra utalva, hogy amint elkezdődik az iskolai szünet, a fiatalok egy része máris keresi a bajt.

"Gyerekek kezéből szedtem ki köveket" - mesélte a BBC-nek. A helyszínen lévő tudósítók szerint nem feltétlenül az évtizedes katolikus-protestáns megosztottság lángolt fel Belfastban, ahol egyébként a két közösség együtt gyakorolja a hatalmat a regionális parlamentben. Az utcákon unatkozó gyerekeket láttak - voltak köztük nyolc évesek is -, akiknek nincs mit csinálniuk.

Az idősebb zavargók cinikusan kihasználják a "nagyfiúkkal" tartó gyerekeket, és emberi pajzsként alkalmazzák őket. Az éjszaka valamennyire alábbhagyott az erőszak, de az azt megelőző napokban pisztollyal többször rálőttek a rendőrökre, amellett, hogy Molotov-koktélokat dobáltak és autókat gyújtottak fel.

Tudósítók azt is megjegyzik, hogy az északír lakosság döntő többségének is egzotikum, ami a főváros egyik kerületében zajlik. Arról is beszélnek azonban, hogy a békefolyamat ugyan javarészt nyugalmat hozott, de az utóbbi években nem történtek lépések a különböző közösségek integrálására. Ezek így inkább külön-külön élnek, és a hagyományos felvonulások időszakában - amikor katolikus, vagy protestáns menetek vonulnak át a városon - időről-időre összecsapnak.

Martin McGuiness, a tartomány miniszterelnök-helyettese, aki korábban maga is függetlenségért harcoló IRA egyik parancsnoka volt, a békefolyamattal szembefordult szakadárokat vádolt a lázongások szításával. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy olyanokat bírált, akik első ránézésre ideológiájukban közelebb állnak hozzá, mint a protestáns oldal.

"Nem fognak győzni, mert mi összetartunk" - erősítette meg ugyanakkor azt, hogy a katolikus-protestáns kormányzat stabil. A rendőrök bírálták vezetőiket, amiért nem engedik, hogy határozottabban lépjenek fel. Közülük eddig 83-an sérültek meg a zavargások során.

Belfast szegényebb negyedeiben továbbra is 40 helyen választja el fal a két közösséget, és egyelőre nem látni, hogy azok, akiknek nem javult látványosan az életük a békefolyamattal, mikor fordítanak hátat az erőszaknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást