Tovább perlik az iPhone gyártóját és szolgáltatóját

Infostart
2010. július 12. 19:00
A monopólium-ellenes törvények megsértése miatt csoportos perként folytatódhat az iPhone-t gyártó Apple és az AT and T telefontársaság elleni eljárás - döntött egy amerikai szövetségi bíró. Az ikonikus márkára az utóbbi időben rájár a rúd. Az új iPhone-nál először térerő gondokról beszéltek, most pedig arról hogy meg is gyulladhat.

Az AT and T, az Egyesült Államok legnagyobb telefontársasága ellen azért folyik csoportos per, mert csak a cég hálózatán működnek az iPhone-ok - a tulajdonosok ugyanakkor rendkívül elégedetlenek a hálózat minőségével.

A készüléket gyártó Apple-t pedig azért perelték be, mert a telefonokat csak az AT and T sim-kártyákkal lehet használni, és emellett a cég azt is meghatározza, hogy milyen szoftvereket lehet telepíteni az iPhone-ra.

A két vállalat ellen 2007-ben indultak perek, a mostani bírói döntés alapján ezen eljárások csoportos perként folytatódhatnak. Mindez azt jelenti, hogy aki az Egyesült Államokban 2007 óta iPhone-t vett és kétéves hűségnyilatkozatot írt alá az AT and T-vel, a felperesek egyike lehet.

A panasz emellett megemlíti, hogy az Apple titokban, öt évre exkluzív partneri megállapodást kötött a telekommunikációs céggel, és ezzel kárt okozott a versenytársaknak, felnyomta az árakat és az ügyfeleket is öt éves hűségre kötelezte.

Egy hónappal ezelőtt az AT and T bejelentette, hogy leállítja a korlátlan adatszolgáltatást nyújtó híváscsomagot az új ügyfeleknek. A magyarázat az volt, hogy szeretnék felgyorsítani a hálózatot, és korlátozni a sávszélességet csökkentő letöltéseket.

A bíróságon benyújtott kereset azt szeretné elérni, hogy az Apple ne árulhasson kizárólag kártyafüggő telefonokat, és ne ellenőrizze, hogy milyen szoftvereket telepíthetnek a felhasználók az okostelefonra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást