Jó-e, ha túl fiatalon vezethet valaki kismotort?

Infostart
2010. július 12. 18:35
Ha a közlekedési miniszteren múlik, akkor 15 évre csökkentik a robogó-jogosítvány megszerzésének alsó korhatárát Németországban. Fontolóra veszik azonban a szakemberek fenntartásait. Jelenleg 16 évesen lehet kismotorra vezetői engedélyt szerezni.

Gépjármű vezetői tanfolyamra 16 év fél éves kortól lehet beiratkozni, a jogosítvány megszerzése után azonban autót csak akkor vezethet 18 évesnél fiatalabb, ha egy legalább 30 éves és jogosítvánnyal rendelkező személy ül mellette a kocsiban.

Peter Ramsauer közlekedésügyi miniszter nemrég javasolta, hogy a moped vezetésre vonatkozó vizsga korhatárát is csökkentsék egy esztendővel. A tervet a kormány elfogadta, azonban az ellenzék szinte keresztes hadjáratot indított a javaslat ellen, azzal érvelve, hogy csupán a kétkerekű motoros járművek esetében nőtt az elmúlt években a balesetek száma, következésképpen a hajtási engedély kiadását nem megkönnyíteni, hanem inkább szigorítani kell.

Véleményüket az Ausztriában szerzett tapasztalatokkal is alátámasztották, ugyanis a bécsi kormány már néhány éve leszállította a moped vezetésére feljogosító engedély korhatárát, és ezt követően emelkedett a szerencsétlenségek száma.

A közlekedésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy számításba veszi a biztonsági meggondolásokat, de ez nem jelenti automatikusan, hogy lemondott a terv megvalósításáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást