Hamisított rákellenes gyógyszerek a patikákban

Infostart
2010. július 9. 08:20
Kiterjedt nyomozást folytat a német rendőrség annak a vádnak a tisztázására, hogy közel 90 gyógyszertár az elmúlt években silány minőségű rákellenes hatóanyagot adott el kemoterápiai használatra. A botrányt egy betegbiztosító intézet robbantotta ki, amely ellenőrizte a patikák által eladott gyógyszereket.

Összesen 300 gyógyszertár jogosult Németországban az úgynevezett kemoterápiai hatóanyagok elkészítésére. Az alapanyagok magas költsége miatt az igencsak drága készítmények árának jelentős részét visszatéríti a betegbiztosító pénztár, így nem véletlen, hogy éppen egy ilyen intézmény kongatta meg a vészharangot a feltehetően már jó ideje folyó csalás miatt.

A rendőrség szóvivője csak annyit erősített meg, hogy mintegy 90 gyógyszertárban kezdtek nyomozást, és az egyik patika tulajdonosának lakását is átkutatták.

A gyanúba került patikák gyenge minőségű, nem egyszer gyanús külföldi eredetű hatóanyagokkal helyettesítették a kemoterápiai szerek alapanyagait, de felszámolták a betegeknek az igen magas árat. Becslések szerint így több millió euró haszonra tettek szert.

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy hány daganatos beteg életébe került a lelketlen nyerészkedés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást