Negyed század óta ez lehet a legnagyobb kémcsere

Infostart
2010. július 8. 12:21
A hidegháborút idéző kémcserére készül az Egyesült Államok és Oroszország. A két ország illetékesei az utóbbi két napban kétszer is találkoztak, de nem voltak hajlandók részleteket elárulni a megbeszélésről. A kiszivárgott információk szerint az Egyesült Államokban elfogott és hamis személyazonosság alatt élő, kémkedéssel vádolt személyeket akarják kicserélni a Nyugat javára kémkedő oroszokra.

Újabb fordulat a kémtörténetben, amelynek korábbi fejezetei a vörös hajú végzet asszonyáról, elásott pénzről és a fiát az ügyért feladó ügynökről szóltak. Az állítólagos orosz kémsejt öt tagját New Yorkba vitték, ahol a csoport másik öt tagját is fogva tartják, miközben egy kémkedéssel vádolt orosz atomtudóst Moszkvába szállítottak egy északi sarkköri büntetőtelepről. A jelek arra utalnak, hogy fogolycsere készül, bár egyik ország sem volt hajlandó ezt megerősíteni.

Igor Szutyjagin atomfizikust 1999-ben tartóztatták le és ítélték 15 szigorított börtönre. Bár már túl van büntetése felén, és végig ártatlannak vallotta magát, ügyvédje szerint nem hagytak neki más lehetőséget: vagy elismeri az ellene felhozott vádakat, és Nyugatra küldik, vagy továbbra is rács mögött marad.
Szutyjagin a családja szerint valószínűleg Bécsbe, majd Londonba mehet, de egyelőre nem tudni, hogyan csatlakozik majd hozzá a felesége és lányai. Hozzátartozói szerint a kutató depressziós, azt mondja, kényszerítették a vallomás aláírására, és nem akarja elhagyni hazáját. A tudóst öt év vizsgálati fogság után ítélték el azért, mert a vádak szerint atom tengeralattjárókról szolgáltatott információkat egy brit cégnek, amelyet valójában a CIA hozott létre. A kutató azzal védekezett, hogy az információ szabad forrásokból is hozzáférhető volt.

Az Atlanti-óceán túloldalán közben valószínűleg az állítólagos kémcsoport tagjai sem örülnek annak, hogy fel kell adniuk az amerikai életformát, de legalább szabadok lehetnek.

Ha a terv megvalósul, akkor 1985 óta ez lehet a legnagyobb kémcsere. Akkor 25, Lengyelországban és az NDK-ban fogva tartott személyt cseréltek ki négy, az Egyesült Államokban elfogottra. Emlékezetes módon a cserét a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti hídon hajtották végre.

Szutyjagin azt mondta: orosz illetékesek egy 11 fős listát mutattak neki - ezen azon személyek neve szerepel, akiket kicserélhetnek. Egyikük, Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés ezredese, akit 2006-ban 13 év fegyházra ítéltek, amiért Nagy-Britanniának kémkedett.

Kommentátorok szerint az oroszoknak állítólagosan kémkedő csoport tagjait azért vitték sietve New Yorkba, hogy ott gyorsan vallomást tehessenek a bíróságon, mert ezt követően rövid időn belül végrehajthatnák a cserét. Közben Moszkvában Anna Chapman édesanyja, Irina Kuscsenko azt mondta: lánya nem valamiféle Mata Hari, és egy 28 éves nő normális életét élte. Az egyik brit bulvárlap azzal fűszerezte a történetet, hogy publikálta a Chapmanről brit ex férje által készített meztelen fotókat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást