Nincs más megoldás: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

Infostart
2010. július 6. 12:48
A nyugdíjak időzített bombaként fenyegetik az európai országok költségvetését, ezért emelni kell a korhatárt - ezzel fog érvelni az EU Bizottság, amikor szerdán új javaslatot terjeszt be a kérdésről. Statisztikák szerint az Unióban csökken az aktív dolgozók aránya a nyugdíjasok javára.

A gyenge gazdasági növekedés, a magas államadósság és munkanélküliség megnehezíti az európai államoknak, hogy betartsák ígéretüket a nyugdíjak fizetéséről - olvasható az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra kerülő dokumentumában. Az anyagot már a hét elején kiszivárogtatták és több médium is megszerezte azt.

Az EU szerint akkor lesz fenntartható a nyugdíjrendszer, ha a nyugdíjban töltött évek nem nőnek folyamatosan a munkában töltött évekhez képest. Azaz, meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt.

Brüsszel statisztikákkal próbálja megértetni az európai polgárokkal, hogy tovább kell majd dolgozniuk, mint ahogyan számították. Az Unióban az utóbbi 50 évben öt évvel nőtt az átlagéletkor, 2060-ra pedig további hét évvel nőhet.

A munkában töltött évek számának növelése kettős haszonnal is jár: magasabb életszínvonalat és fenntarthatóbb nyugdíjrendszert hoz magával - szól a Bizottság érvelése.

Jelenleg négy aktív munkavállaló jut egy európai nyugdíjasra, de a Bizottság szerint 50 év múlva már csak két munkavállaló nyugdíjjáruléka termeli majd ki egy-egy nyugdíjas járandóságát.

A két évvel ezelőtti statisztika szerint az európaiak átlagosan 61,5 éves korukban mentek nyugdíjba. Franciaország nyolc éven belül 60-ról 62-re akarja emelni a nyugdíjkorhatárt, míg a német és a spanyol kormány 67 évesen engedné nyugdíjba jelenleg 65 éves korukig aktív dolgozóit. Az elképzelések tüntetéseket is kiváltottak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást