Járt utat a járatlanért el nem hagynak a németek

Infostart
2010. július 6. 21:20
Minél öregebbek a németek, annál inkább ragaszkodnak nyaralási szokásaikhoz, illetve ahhoz a helyhez, ahol korábban pihentek és jól érezték magukat. A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi kutatóintézet most közzétett tanulmányából az is kiderül, hogy a németek majd' fele évente csak egy alkalommal indul hét napnál hosszabb időre szabadságra.

A németek nem szívesen cserélik fel a járt utat a járatlanért - ez a következtetés vonható le a fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi kutatóintézet felmérésének eredményéből.

A nagyszabású közvélemény-kutatásra alapuló tanulmány szerint minden hatodik válaszadó évről-évre ugyanazon helyen tölti nyári szabadságát. A legnépszerűbb úti cél a spanyol és az olasz tengerpart, de igen nagy azoknak a tábora is, akik rendszeresen hazai nyaralóhelyen, így az Alpokban, a bajor erdőben, vagy a Keleti-tenger mellett keresnek felüdülést.

Az életkor előre haladásával nő azoknak az aránya, akik nem próbálkoznak új nyaralási céllal: a nyugdíjas kor előtt álló vagy már nyugalomba vonult németek 25 százaléka csakis oda megy nyaralni, ahol az előző évben járt. Ezt a helyet egyébként a legtöbben mintegy második otthonuknak nevezték meg.

Feltűnő, hogy a 60 és 69 év közöttiek nyaralási szokása csaknem azonos a karrierjük kezdetén álló fiatalokéval, ugyanis meglepő módon a huszonévesek is csak ritkán tévednek új utakra - ha valahol kellemesen töltötték szabadságukat, akkor a következő évben is visszatérnek oda.

Németország újraegyesülését követően jórészt erre a gyakorlatra volt visszavezethető az is, hogy a németek rendszeresen visszatérnek nyaralni a Balatonhoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást