Maratoni egyeztetés után állt össze a cseh kormánykoalíció

Infostart
2010. június 30. 13:24
Nyolcórás tárgyalás után a csehországi hármas koalíció megegyezett a kormánytisztségekről. A miniszteri posztok elosztása megfelel a korábbi megállapodásnak: hat bársonyszék az ODS-nek, öt a TOP 09 pártnak és négy a Közügyek Pártjának, a VV-nek jutott.

A miniszterek névsorát az éjszakai tanácskozás után a nemrég kinevezett kormányfő, Petr Neèas (ODS) ismertette.

A belügyi tárcát Radek John vezeti a Közügyek Pártjából, az igazságügyi tárca élén Jiøí Pospí¹il, a védelmi élén Alexander Vondra áll, mindketten a Polgári Demokratikus Párt tagjai.

A külügyminiszter Karel Schwarzenberg lesz a TOP 09 képviseletében. A legnagyobb vita a belügyminiszteri poszt körül volt, a koalíciós partnerek sokáig ellenezték az ismert újságíró és tv-személyiség Radek John jelölését.

A pénzügyminiszteri tisztséget Miroslav Kalousek, a TOP O9 alelnöke tölti majd be. Kalousek a szigorú gazdasági megszorítások híve.

A 15 tagú kabinet kizárólag férfiakból áll majd, amit a cseh nőszervezetek máris bírálták. Jelenleg folyik a kormányprogram megfogalmazása, az új kormány várhatóan július második felében teheti le a hivatali esküt.

A pártok abban is megegyeztek, hogy az állami tulajdonban lévő stratégiai vállalatokban, mint például a ÈEZ, a Prágai repülőtér vagy a Cseh Posta bármilyen lépéseket csak a kormányfő beleegyezésével tehetők.

Necas kormányfői kinevezése után azonnal megszerezte a közvélemény rokonszenvét. Többek között azzal, hogy lemondott személyi védelméről, és szolgálati autónak csak cseh gyártású járművet hajlandó használni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást