Ebből hollywoodi film lesz: tíz orosz kémet fogtak el az Egyesült Államokban

Infostart
2010. június 29. 09:00
Az Egyesült Államokban letartóztattak 10 állítólagos orosz titkos ügynököt, akik a kémfilmekbe illő módon, hamis személyazonosság mögé bújva, évek óta éltek Amerikában, és a kormányhoz közeli személyektől próbáltak adatokat gyűjteni.

Ebből is valószínűleg hollywoodi film lesz: az amerikai hatóságok 10 olyan személyt tartóztattak le, akikről azt állítják, hogy "mélyen beépült" orosz titkos ügynökök voltak.

Nyolc állítólagos kém évek óta élt Hobokenben, New Yorkban, Yonkersben és Bostonban hamis név alatt, ketten valódi nevüket használták - mondják a hatóságok, akik szerint az ügynököket az orosz titkosszolgálat küldte a tengerentúlra. Néhányan házaspárként éltek, gyerekeik pedig amerikaiként nőttek fel, és nem is tudták, hogy szüleik oroszok - állította a vád.

A letartóztatásokat éveken át tartó adatgyűjtés előzte meg: ennek során megállapították, hogy a kémek a hidegháborút idéző módszerekkel tartották a kapcsolatot főnökeikkel, akik között az orosz ENSZ-misszió tagjai is ott voltak.

Az ügynökök titkos találkozókon vették át a pénzt, kódolt jelekkel küldtek jelentéseket a laptopjukról, és titkos szöveget tartalmazó képeket töltöttek fel az internetre. Moszkva és Washington számára azért kellemetlen a hír, mert Barack Obama amerikai elnök épp néhány napja találkozott orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel és arra utalt, hogy a két ország elmozdult a kölcsönös bizalmatlanság állapotából.

Ironikus módon három ügynököt abban a burgerbárban fogtak el, ahová Obama Medvegyevet meginvitálta. Az orosz követség nem volt hajlandó reagálni a hírre.

A letartóztatott személyeket pénzmosással, és azzal vádolják, hogy egy "idegen kormány nem bejegyzett ügynökei" voltak. Ez utóbbit öt év börtönnel sújthatják, a pénzmosásért pedig akár 20 évet kaphatnak. A vádiratok jobbára angol, de egy latin-amerikai és egy orosz hangzású nevet is említenek. A vádlottak már megjelentek első bírósági meghallgatásukon, ahol elutasították azt a kérelmüket, hogy szabadlábon védekezhessenek.

Kommentátorok megjegyzik: az ügy azért is érdekes, mert nem diplomatákról van szó, akiket általában kiutasítanak, ha kémkedéssel vádolják őket, ugyanakkor maga a kémtevékenység vádja nem is hangzott el.

A vádirat megemlít egy Cynthia Murphy nevű nőt, aki többször találkozott egy Moszkva számára "érdekes" amerikai üzletemberrel, aki egy amerikai kormányilletékes közeli barátja volt. A feladat úgymond az volt, hogy bizalmas információkat szerezzen tőle az amerikai külpolitikáról. Egy másik vádlott, Donald Howard Heathfield egy nukleáris fegyverekkel foglalkozó kutatóval lépett kapcsolatba, akitől az úgynevezett bunkerrobbantó mini-atombombákról próbált információt szerezni.

Amiben a történet viszont nem hasonlít a kémfilmekre az az, hogy az állítólagos ügynökök gyakran panaszkodtak arra, hogy gondjaik voltak a számítógépeikkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást