Nem fogja zaklatni, de nem is tesz semmit a szlovákiai magyarokért az új kormány

Infostart
2010. június 24. 11:05
Fél bármit is megtenni a szlovákiai magyarokért az új kormány - állítja elemzésében a Sme című napilap.

A mai szlovákiai napilapok mélyrehatóan elemzik az alakuló új kormány nyilvánosságra hozott programtézéseit. A Sme "Visszatérés Slota elé" című írásában rámutat arra, hogy a programtézisekben nem kapott külön fejezetet a kisebbségeket és a szlovák-magyar viszont érintő téma.

Ezekkel a kérdésekkel csak más fejezeteken belül foglalkoznak elszórtan, és a lehető legáltalánosabban fogalmaznak, a kijelentések pedig gyakran a Fico-kormány hasonló, semmitmondó megállapításaira hasonlítanak.

A szerző, Peter Morvay szerint a programtézisek legnagyobb hiányossága, hogy bármiféle pontosítás nélkül ígérik: helyreállítják a Fico-kormány előtti helyzetet a kisebbségi kérdésekben.

Az egyetlen kivételt talán a kisebbségek kultúrájának finanszírozását szabályozó törvény elfogadására tett ígéret jelenti, de erről ma nehéz megmondani, pontosan mit takarhat - mutat rá a Sme.

"A Fico-Slota tandem nacionalista menete előtti állapot visszaállítása csak a legszükségesebb minimum. A programtézisek semmilyen más területen nem ilyen visszafogottak, nem hoznak semmi újat, nem kínálnak konkrét előrelépést, és nem mutatnak szándékot a meglévő alapvető problémákra" - írja a szerző.

Ez szerinte kissé furcsa és szomorú is egyben, és nemcsak azért, mert egy olyan párt is a kormánykoalíció része lesz, amely választási programját főleg erre építette és nem másra. "Ez megmutatja az új koalíció korlátait, amely ugyan elődjével ellentétben nem akarja feleslegesen zaklatni az itteni magyarokat, de egyúttal fél bármit is tenni értük" - olvasható a pozsonyi Sme írásában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást