Egyre jobban érdeklődnek az ipari kémek Németország iránt

Infostart
2010. június 22. 19:40
Aggasztónak tartja a szélsőbaloldali erőszak elharapózását Németországban a belügyminiszter. Az állambiztonsági szervek múlt évre vonatkozó tanulmányának ismertetésekor utalt arra is, hogy külföldi hírszerzők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a német technológiai vívmányok iránt is.

A belügyminiszter elmondta, hogy az állambiztonsági szervek egyelőre keveset tudnak a mindenre elszánt szélsőbaloldali csoportokról. Az ország belső biztonságáról készült tanulmány taglalásakor Thomas de Meziere számadatokkal támasztotta alá a hatóságok éberségének okát, ugyanis alig egy év leforgása alatt 700-ról több mint 1100-ra nőtt a szélsőbaloldali erőszakcselekmények száma.

A rendőrség tavaly 6600 olyan személyt tartott nyilván, aki magatartásával egyértelművé tette, hogy bármikor el van szánva akár merényletek elkövetésére is. A belügyminiszter hangsúlyozta azonban, hogy még nem lát okot szélsőbaloldali terrorizmus emlegetésére.

Az állambiztonsági szervek felmérésének ismertetésekor óvott a szélsőjobboldal alábecsülésétől is. Noha a nacionalista és rasszista ihletésű erőszak évek óta nem erősödik, és a szélsőjobboldali politikai tömörülések létszáma fokozatosan csökken, aggasztónak minősítette az úgynevezett autonóm nacionalisták táborának bővülését.

Nyugtalanító szerinte az iszlám terror fenyegetése is, kiváltképpen a választások idején próbálnak iszlám szélsőségesek híveket toborozni eszméik számára. Ennek egyik következménye, hogy egyre több fiatal vesz részt terrorista kiképzésen az afgán-pakisztáni határ közelében működő táborokban. Így nem meglepő, hogy tavaly már több mint 36 ezer szélsőséges beállítottságú mohamedánt tartottak nyilván a német hatóságok.

Thomas de Meziere sajtótájékoztatóján beszélt a kémek tevékenységének élénküléséről is. Mint fogalmazott, főleg a kis- és középvállalatok számítógépeit veszik célba, technológiai adatok kifürkészésére. A belügyminiszter nem titkolta, hogy elsősorban orosz és kínai hírszerzők igyekeznek a német ipar és természetesen a védelmi erők féltve őrzött titkainak birtokába jutni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást