Háttéralkuk folynak a szlovák miniszteri tárcákról

InfoRádió / MTI
2010. június 17. 12:09
Szlovákiában folynak a találgatások az új kormány összetételéről. Bár hivatalosan a választások győztese, a Robert Fico vezette SMER kapott kormányalakítási megbízást, szinte biztosra vehető, hogy jobbközép négyes koalíció vezeti majd az országot.

Robert Ficonak az államfőtől kapott megbízás alapján a jövő hét közepéig van ideje arra, hogy megpróbáljon kormányt alakítani, de eddig minden párt elutasította a tárgyalási ajánlatot, legalább is hivatalosan.

Úgy tudni azonban, hogy a kereszténydemokraták csábító ajánlatot kaptak, többek között a miniszteri bársonyszékek fele, sőt egyes híresztelések szerint még a miniszterelnöki poszt is a KDH-é lehet, ha szövetségre lép a Smerrel.

Ráadásul a Smer támogatná a vatikáni szerződés elfogadását is, négy évvel ezelőtt éppen emiatt esett szét a második Dzurinda-kormány, a kereszténydemokraták a számukra fontos kérdésben nem tudták keresztülvinni akaratukat és emiatt kiléptek a kormányból.

Ján Figel a KDH elnöke máris bejelentette, mindenképpen ragaszkodni fognak ahhoz, hogy a jövendő kormányprogram tartalmazza a Vatikáni Szerződés ratifikálást, kérdéses azonban a többi jobboldali párt hogyan viszonyul majd a kéréshez. Közben máris folynak a találgatások a kormányzati posztok elosztásáról.

Sajtóinformációk szerint a kormányalakításról tárgyaló négy jobbközép párt nagyrészt már elosztotta egymás között az egyes minisztériumokat. A pártok 5-4-3-3 arányban osztanák fel egymás között a szaktárcákat, illetve vezető kormányposztokat, a miniszterelnök Iveta Radicsová lenne.

A Bugár Béla vezette Híd-Most az agrártárcát, a környezetvédelmi minisztériumot és a kisebbségekért felelős kormányalelnöki posztot kaphatja, tehát nagyjából ugyanazokat a területeket vezetheti, mint korábban, a Dzurinda kormány idején az MKP.Szinte biztosra vehető hogy az agrártárca élére ismét Simon Zsolt volt mezőgazdasági miniszter kerül.

A kisebbségi ügyekért is felelős miniszterelnök-helyettesi poszt említésekor leggyakrabban A.Nagy László neve kerül szóba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást