A szőnyeg szélére állítja Obama a BP elnökét

Infostart
2010. június 11. 12:31
Amerikai kutatók szerint kétszer annyi olaj ömölhet a Mexikói-öböl vizébe, mint ahogy korábban becsülték. Mindez újabb csapás a BP energiacég számára, amelynek részvényei 13 éve nem látott mélységbe zuhantak, és amelyet hevesen bírálnak az amerikai politikusok. A cég elnökét Barack Obama elnök a washingtoni Fehér Házba hívta.

Az amerikai kormánynak dolgozó, valamint független kutatók is azt mondják, hogy akár a korábban megbecsült olajmennyiség duplája juthat minden nap az óceán vizébe a DeepWater Horizon-katasztrófa helyszínén. A mostani becslések szerint ez napi 40 ezer hordót jelenthet a korábban emlegetett 25-rel szemben.

A Woods Hole Óceánográfiai Intézet becslése a legsokkolóbb: eszerint 3 millió 400 hordónyi olaj juthatott a vízbe a katasztrófa óta. Mindez majdnem kétszer annyi, mint amennyiről amerikai kormányilletékesek eddig beszéltek.

A seattle-i székhelyű Washingtoni Egyetem egyik kutatója azonban elismerte, hogy rövidtávon a különböző becslések összezavarhatják a közvéleményt. "Nehéz felhasználni ezeket az adatokat és nehéz azokat koherens módon a közvélemény elé tárni... Hosszútávon azonban hasznosak" - mondta Alberto Aliseda. A számításokat koordináló Amerikai Földmérő Hivatal igazgatója, Marcia Mcnutt azt mondta: "az adatok tudományos elemzése tovább folyik".

Abban nincs kétség, hogy az amerikai közvélemény egyre dühösebb, és visszaesett tetszési indexe miatt Obama elnök fontosnak érzi, hogy a BP-t bírálók élére álljon. A jövő hétre a Fehér Házba hívták - egyes kommentátorok szerint beidézték - a BP elnökét, a sokat támadott vezérigazgató, Tony Hadley viszont nem kapott meghívást.

Nancy Pelosi kongresszusi elnök felvetette: a BP ne fizessen osztalékot erre a negyedévre - a pénzt inkább fordítsák mentesítésre és kártérítésre. Hadley nem zárta ki a lehetőséget a Wall Street Journalnak adott pénteki interjújában. A piacok erre megrettentek: a BP részvények árfolyama 13 éve nem látott mélységbe zuhant, bár péntek reggel kis mértékben emelkedett.

Nagy-Britanniában a hír egyre több embert érint, mivel egy sor nyugdíjalap is a BP befektetői között található. Az egyik bulvárlap, a Daily Express például ezzel a szalagcímmel jelent meg pénteken: Obama megöli a nyugdíjunkat. A Telegraph pedig ezt írta: Obama csizmája a brit nyugdíjasok torkán. A helyzetet azonban komplikálja, hogy amerikai befektetői is vannak a cégnek.

A hagyományos Amerika-barátságot félretéve David Cameron brit miniszterelnök arról kezdett el beszélni, hogy mekkora gazdasági hasznot hoz mindkét országnak az olajcég. A Royal and SunAlliance biztosító elnöke, John Napier pedig levelet írt Barack Obamának és abban majdhogynem képmutatással vádolta meg - derült ki a Financial Timesból. A cégvezető szerint azért támadják a BP-t Amerikában, mert brit cég.

A "felelőtlen és kapzsi", globális pénzügyi válságot okozó amerikai bankok és vezetőik nem voltak olyan személyeskedő támadások céltáblái, mint a BP főnöke -írta. A Fehér Ház azzal vágott vissza, hogy Obama pedig azért kapott bírálatokat, mert "nem volt elég drámai a reakciója."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást