A pénzpiacok megrendszabályozását sürgeti Berlin és Párizs

Infostart
2010. június 9. 11:31
A Párizs és Berlin közti súrlódások ellenére a francia elnök és a német kancellár közös levélben sürgette az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa meg a pénzügyi piacok megrendszabályozását célzó munkát.

A levél célja a fedezet nélküli bankügyletek mielőbbi betiltása volt, amelyet kiváltképpen a német kormány sürget. Angela Merkel kancellár Nicola Sarkozy elnökkel egyetértésben az EU valamennyi tagállamára érvényes döntést sürget, ezért fordultak levélben az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy a testület a júliusra tervezett uniós pénzügyminiszteri értekezlet előtt részletesen ismertesse a pénzpiacok rendszabályozására irányuló terveket.

A francia elnök és a német kancellár levelében arra ösztönzi az Európai Unió brüsszeli bizottságát, hogy vegye fontolóra, miként lehetne az áresésre spekuláló, fedezet nélküli részvények, vagy kötvények forgalmazását korlátozni, vagy teljesen betiltani.

Sarkozyt a múlt hétfőre várták Berlinbe, de a félhivatalos csúcstalálkozót váratlanul egy héttel későbbre halasztották. A berlini francia nagykövetség szóvivője szerint így is elegendő idő marad az álláspontok egyeztetésére az Európai Unió június 17-ére tervezett csúcstalálkozójával, továbbá a G20 július értekezletével kapcsolatban.

Párizs és Berlin együttműködését általában az EU motorjaként emlegetik, noha az elmúlt hónapokban súrlódások mutatkoztak a francia-német viszonyban. A görög válság kezelésének módjában is csak nehézségek árán jutott közös nevezőre Sarkozy és Merkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást