Izrael kitoloncolja a balul sikerült segélyakció külföldi résztvevőit

Infostart
2010. június 2. 10:40
Izrael hazahívta törökországi diplomatái családtagjait és megkezdte az elfogott segélyhajókon utazók hazatoloncolását. Az izraeli kommandósok akciója során meghalt kilenc emberből legkevesebb négy török állampolgár volt, és a török miniszterelnök "mészárlásnak" nevezte az incidenst. A katonákat azonban azért is bírálják, meg "nem rohanták le elég gyorsan" az aktivistákat.

Az egyre növekvő nemzetközi felháborodás közepette az izraeli hatóságok megkezdték a közel 700 palesztin-barát aktivista kitoloncolását. "Allahu Akbar!" - kiabálták az első, Jordániába küldött csoport tagjai. Az aktivisták 35 különböző országból érkeztek, de nagy részük török állampolgár.

Törökországban a láthatóan dühös Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök azt mondta, hogy Izraelt határozottan meg kell büntetni. Az incidenssel megvalósult az aktivisták célja, hogy rátereljék a figyelmet a gázai állapotokra, ahol a másfélmilliós palesztin lakosság három éve nyomorog az izraeli-egyiptomi határzár miatt. Egyiptom, amely tart a radikális Hamász befolyásától, most úgy döntött, hogy megnyitja saját határátkelőjét.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is "tarthatatlannak" nevezte a gázai állapotokat, a török kormányfőnek részvétét nyilvánító Barack Obama elnök annyit mondott, hogy más módszerekkel kell kielégíteni a palesztinok humanitárius igényeit és védeni az izraeliek biztonságát.

Az izraeli közvélemény nagy része is dühös az akció miatt, de jobbára úgy látja, hogy a külföldiek provokálták ki a balul sikerült fellépést. Kommentátorok arról beszélnek, hogy Erdogan török miniszterelnök iszlámista nézetei és Irán felé tett lépései vertek éket Izrael és a vele éveken szövetséges Törökország közé. A török közvéleményben különösen a tavalyi gázai hadművelet után nőtt meg az Izrael-ellenesség, de nem segítettek a török tévében bemutatott, elfogultnak tartott műsorok és az sem, amikor az izraeli külügyminisztériumban megalázó módon bántak a török nagykövettel.

Közben a felek továbbra is egymásnak ellentmondó érvekkel próbálják magyarázni a kilenc halálos áldozattal járó tengeri drámát. Az egyik török hajó kapitánya Isztambulban azt mondta, hogy a kommandósok megfenyegették, hogy elsüllyesztik a hajót, majd a fedélzetre léptek, és fegyvert szegeztek a fejükhöz.

Izraelben a katonákat gázálarcban, vasbotokkal verő aktivistákról készült képeket mutatják, és a bírálók azt mondják: ha a kommandósok nagyobb számban érkeztek volna, akkor ellenőrzésük alatt tarthatták volna a helyzetet, és nem lett volna vérontás. A feszültség ellenére Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte: biztonsági okokból továbbra is fenntartja Gáza tengeri blokádját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre össezfoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást