Németország eredményesen dacol a válsággal

Infostart
2010. május 31. 20:00
A vezető német vállalatok részvényeinek tőzsdei árfolyam-alakulását mutató DAX index némi botlással, de tartósan kúszik felfelé, ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy Németország eredményesen dacol a nemzetközi pénzügyi válsággal. Ennek hármas oka van.

A DAX ismét megközelítette a mágikus határnak tűnő hat ezer pontot, mintegy tanúságot téve arról, hogy a német ipari és kereskedelmi életet távolról sem tépázta meg olyan mértékben a válság, mint a többi fejlett ország nemzetgazdaságát.

A tőzsdén jegyzett 30 vezető német cég részvényeinek árfolyam-alakulását jelző DAX index ugyanis csaknem azon a szinten áll, mint a válság előtti időben.

Német pénzügyi körök szerint a viszonylag kedvező helyzetnek több oka van. Először is az euró gyengülése, amely igencsak előnyösen hat a német gazdaság húzóágának tekintett kivitel alakulására; másodszor az alacsony kamat, amely élénkíti a hitelből eszközölt beruházásokat, végül pedig a nemzetközi befektetők az olcsó euró miatt a tervezettnél is jelentősebb összegekkel szállhatnak be német ipari projektekbe.

A fogyasztók számára is napos időt jelez a gazdasági barométer: az ingatlanvásárlást megkönnyíti az alacsony kamat, de az új gépkocsiért is alig fizet többet az a vevő, akik a részletfizetés mellett dönt, és az áruházak is elenyészően csekély kamatra kínálják azon portékáikat, amelyeknek árát a vásárlók korábban sem egy összegben tették le az asztalra. Mindez pedig kedvezően hat a belkereskedelem élénkülésére is


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást