Minden három percben új állampolgárt avatott tavaly Nagy-Britannia

Infostart
2010. május 28. 23:15
Nagy-Britanniában is elöregedőben van a népesség, adófizető kereső rétegre van szükség, hogy eltartsa a nyugdíjasok millióit. Ezért fontos a vendégmunkások bebocsátása, s nem kevésbé a bevándorlás. Legújabban nyilvánosságra hozott adatok szerint, tavaly minden három percben új állampolgárt avatott Nagy-Britannia.

A balti országok, Lengyelország és Magyarország európai uniós csatlakozása után tömeges vendégmunkás-beáramlás indult a világnak erről a részéről a jó elhelyezkedési lehetőségeket kínáló Nagy-Britanniába. Egy millióan érkeztek, főleg lengyelek. Dolgoznak a mezőgazdaságban, a gyárakban és az építkezéseknél, igen nagy keletje van az ügyes lengyel vízvezeték- vagy villanyszerelőnek, szobafestő-mázolónak.

Még angol kisvárosokban is egyre-másra nyíltak lengyel élelmiszer üzletek, az angolok is előszeretettel vásárolják a lengyel füstölt húsokat és savanyúságokat. Anglia milliós tételben importálja a lengyel sört.

Ami a magyarokat illeti, a fiatal üzleti eladók és a pincérek között van sok, aki megszólítja a régebben Angliában élő magyart, hogy "tessék csak nyugodtan magyarul beszélni". Emellett több ezer magyar au pair lány dolgozik a szigetországban.

Ahogy csökken a brit munkaerőpiac felvevőképessége és gyengül az angol font vásárlóereje, úgy esik vissza a közép-kelet-európai vendégmunkások száma. A lengyelek egy része elindult hazafelé, bár számosan letelepednek közülük, és öt év leteltével brit állampolgárságért fognak folyamodni.

A bevándorlás állandó politikai vita tárgya, különösen a konzervatív gondolkodású réteg tart az ország erőteljesen megmutatkozó elszínesedésétől. De a legújabb adatok szerint egy év alatt még soha nem kaptak annyian brit állampolgárságot, mint 2009-ben.

Tavaly 203.705 kérelmet ítéltek elfogadhatónak a hatóságok, és nőtt azoknak a letelepedési engedéllyel rendelkezőknek a száma, akik nem az Európai Unió állampolgárai. Õk is munkát vállalhatnak, szociális ellátásban részesülnek. Elsősorban az indiai szubkontinensről származnak, de sok közöttük a török és a kínai is. Öt év várakozási idő múltán ők is folyamodhatnak majd brit állampolgárságért.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást