Szlovák sajtó a kettős állampolgárságról: hiába ijesztgetik a magyarokat

Infostart
2010. május 27. 10:40
A mai szlovákiai napilapokat szinte csak egy téma uralja: a kettős állampolgárság miatti szlovák-magyar kötélhúzás. A pozsonyi Pravda cikkírója szerint Orbán Viktor és a Fidesz jelentős mértékben beavatkozott a Szlovákiában folyó választási kampányba.

Az állampolgársággal kapcsolatos magyar törvénymódosítás azt eredményezte, hogy Magyarország északi szomszédjánál a kettős állampolgárság témája uralja a politikai vitákat és régen nem tapasztalt mértékben kiélezte a kétoldalú kapcsolatokat.

A politikai elemzők felteszik a kérdést, hogy Orbán ezt szándékosan tette-e, és egyáltalán: miért nem várt a probléma rendezésével még egy kis ideig? Félig viccesen vagy félig komolyan olyan spekulációk is terjednek, hogy ezzel tulajdonképpen Robert Ficónak akart segíteni. Mert Orbánnak jól jön, ha a szlovákiai választások után dühös partnere lesz Pozsonyban, akivel bármikor összeveszhet, és ezzel elvonhatja a figyelmet a stagnáló gazdaságtól és a szociális nehézségektől. Ezeket ugyanis csakhamar úgysem oldja meg - írja a Pravda.

A Sme című napilap szerint a szlovákiai magyaroknak nincs okuk pánikra amiatt, hogy elveszthetik szlovák állampolgárságukat. A törvény, amellyel a kormány állt elő, három ok miatt is ártalmatlan: alkotmányellenes, nem tartalmaz szankciókat, és végrehajthatatlan. A szlovák alkotmány ugyanis kimondja, hogy senkitől sem lehet elvenni az állampolgárságát az akarata ellenére.

A kormány ezt a problémát azzal akarta megoldani, hogy törvényben úgy fogalmaz: az állampolgárságot egy idegen állampolgárság felvételével, kifejezett akaratnyilvánítás alapján lehet elveszteni. De ahogy egy új autó vásárlása sem jelenti azt, hogy meg akarunk válni a régitől, úgy egy új állampolgárság felvétele sem egyenlő azzal, hogy fel akarjuk adni az eredetit - fogalmaz a cikkíró.

Ha a törvény egy ideig mégis érvényes lenne, akkor sem büntethetné azokat, akik nem teljesítik kötelességüket, és nem jelentik be, hogy felvettek egy másik állampolgárságot. "Ha nem adják fel önmagukat, az állam nem tudja őket kinyomozni. Fico kormányfő ugyan azt mondja, hogy minden adatot megtudnak azokról, akik magyar állampolgárságért folyamodnak, mert az államnak megvannak erre az illetékes szervei. Az egyetlen azonban, akinek hiteles információi lesznek a kérelmezőkről, a magyar állam lesz, mely önként nem adja ki ezeket az információkat" - írja a kommentátor.

"A hazai politikusok feleslegesen ijesztgetik az itteni magyarokat, és keltenek reményt azoknál a szlovákoknál, akiket megrémít a kettős állampolgárság. Az új törvény ugyanis semmit nem változtat azon, hogy a szlovák állampolgárságot csupán azok veszthetik el, akik maguk is ezt akarják" - hangsúlyozza a pozsonyi Sme jegyzete.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást