Rábólintott az önkormányzat a sör árának emelésére

Infostart
2010. május 27. 13:15
Drágább lesz a sör a müncheni Oktoberfesten, a világ legnagyobb sörfesztiválján, az önkormányzat ugyanis a várakozásoknak megfelelően rábólintott az áremelésre. Bajor földön központi témaként kezelik malátalé árának alakulását.

Idén egy korsó sör ára nem haladhatja meg a 8 euró 90 centet - ezt a bajor főváros elöljárói szabták meg. A bejelentést nagyfokú várakozás előzte meg, mert tavaly még 8 euró 60 centbe került egy korsó sör az Oktoberfesten, és sokan attól tartottak, hogy a drágulás idén kilenc euró fölé repíti az árat.

A világ legnagyobb sörfesztiváljának rendezője München, következésképpen a városi honatyák joga, hogy a serfőzdék által javasolt ár felső határát megszabják. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy az Oktoberfest sátraiban ugyanannyi legyen egy korsó sör ára, de az elmúlt évek tanúsága szerint valamennyiben a város által megengedett legmagasabb áron mérik a malátalét.

Pontosabban még ennél is drágábban, mert a korsóban a legritkábban van tényleg egy liter sör: mire a hab leül, kiderül, hogy a csaposnak sikerült legalább egy decit megtakarítani. Igaz, a bajor sörtörvény értelmében bárkinek jogában áll, hogy igényelje a korsó csurig töltését, de erre csak a legmerészebbek szánják el magukat, és ők is csak kapatosan, bár még így is hamar megbánják, mert a reklamációból eredő szópárbajból csak vesztesként kerülhetnek ki.

Néhány sátorban busás foglalási előleg ellenében lehet előre helyet biztosítani - ennek az árát is München önkormányzata szabályozza. Idén egy előre foglalt helyért 80 euróig terjedő összeget is elkérhetnek a sátrak üzemeltetői.

Harminc évvel ezelőtt egy krigli sör 4 márka 10 pfennigbe került. A mai bejelentés értelmében idén az Oktoberfesten egy korsó 8 kilencvenbe kerül, mégpedig euróban, ami a régi jó márkában kifejezve csaknem 18 márkának felel meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást