Belgrád támogatja a kettős állampolgárságot

Infostart
2010. május 27. 11:25
Belgrád kedvezően reagált a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvényre. Becslések szerint jelenleg Szerbiában 300 ezer kisebbségi élhet a különböző országok kettős állampolgárságával.

Szerbia kedvezően reagált, és nincs kifogása a kettős állampolgárság ellen. Ez mindenképpen pozitív - nyilatkozta Pásztor Bálint, a szerb parlament képviselője a Dnevnik című napilapnak a magyar Országgyűlés szerdán hozott döntéséről.

A balkáni ország reakciója természetes, hiszen hasonló törvényt hoztak már Romániában, Horvátországban, Szlovákiában, sőt Szerbiában és más környező államokban is - tette hozzá. Pásztor Bálint szerint a kettős állampolgárságnak jelképes értéke van, elsősorban azért, mert erősíti a határokon túl élő magyarok nemzeti tudatát és az anyaországhoz tartozását.

A Vajdasági Magyar Szövetség tisztviselője a választójogról szólva megjegyezte, hogy egy ország sorsáról csak azok a polgárok dönthetnek, akik ott élnek. Az viszont, hogy Belgrád nem ellenzi a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, a vajdasági magyarokat megkerülhetetlen politikai tényezővé teszi Szerbiában.

A belgrádi székhelyű civil szervezet, a Polgári Fejlesztési központ közleményben szólította fel a nemzeti kisebbségeket, hogy éljenek a kettős állampolgárság jogával és lehetőségével. Ez ugyanis uniós állampolgárságot is jelent, amely megkönnyítheti a csatlakozást és felzárkózást.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást