Példát akart a kormány statuálni a miniszter eltávolításával

Infostart
2010. május 19. 19:40
Görögország vissza tudja fizetni most lejáró hiteleit, azt követően, hogy megkapta az európai segélycsomag, első 14,5 milliárd eurós részletét. Botrányt kavart közben a görög turisztikai miniszter lemondása, akinek énekes férje több mint 5,5 millió euró adóval tartozik az államkasszának.

A nagyrészt Németország és Franciaország által nyújtott első európai kölcsön-részletet egy nappal azelőtt kapta meg Athén, hogy ki kellett fizetnie hitelezői egy részét, akik tíz éves futamidejű állampapírokat vásároltak annak idején.

"Minden EU tagállam, amelynek lépéseket kellett tennie, hogy Görögország betartsa a határidőt, teljesítette vállalásait" - kommentálta Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a pénz átutalását. Athén szeptemberben újabb 6,5 milliárd eurót kap az eurozóna tagjaitól és az IMF-től.

A szigorú gazdasági megszorítások ellen harcoló görög szakszervezeteket és munkavállalókat azonban nem túlzottan hatják meg a pénzügyi hírek, és a görög hatóságok a héten további sztrájkokra számítanak. Csütörtökön zárva lesznek az állami hivatalok, a közintézmények, a bankok és nem járnak majd a görög szigetekre a kompok.

Mindeközben a politikai elit és az általa forszírozott megszorítások elleni érzéseket erősítette a görög turisztikai miniszter lemondása. Angela Gerekou férje, Tolis Voszkopulosz énekes öt és fél millió adóval és büntetéssel tartozik az államkasszának. Mivel a Papandreu-kormány hadjáratot indított az adóelkerülés ellen, a görög sajtó szerint Gerekounak azért kellett mennie, mert példát akartak statuálni.

Eltávolítása ugyanakkor komoly kárt okoz a turisztikai szektornak, éppen a szezon kezdetén. A költségvetési gondok miatt Görögországnak különösen nagy szüksége van a külföldi látogatókra. Õk azonban kezdenek elmaradozni - becslések szerint 10 százalékkal kevesebb turista érkezik majd az idén Görögországba, mint tavaly. Athénben a májusi, halálos áldozatokkal járó zavargások óta közel harmincezer szállodai szobát mondtak vissza.

A szakszervezetek azonban nem akarják feladni a tiltakozást: a kommunista szimpátiájú PAME például szállodáknál is tüntetett és azt mondta: "nem akarunk 40 éven át jogok nélkül, éhbérért dolgozni, 70 évesen nyugdíjba vonulni és 300 eurós nyugdíjból élni."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást