Szlovákia diplomáciai válasza a kettős állmapolgárságra

Infostart
2010. május 18. 17:24
Szlovákia egyelőre csak diplomáciai lépéseket tesz a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényjavaslat miatt - hangzott lesz a szlovák Biztonsági Tanács ülése után. A szlovák nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését Robert Fico miniszterelnök hívta össze, miután hétfőn a Magyar Országgyűlés elé került az állampolgársági törvény módosítása.

A hivatalos szlovák álláspont szerint a szlovákiai magyarok esetleges kettős állampolgársága Szlovákia számára "nemzetbiztonsági kockázat", ezért szükséges a megfelelő válaszintézkedések meghozatala.

Az ülés után Robert Fico kijelentette: a kormány már megvitatta az első lépéseket, de mint hangsúlyozta, egyelőre előnyben részesítik a konzultációt és tájékoztatást. Ezt a miniszterelnök szerint elsőként Magyarországnak kellett volna megtennie még törvénymódosítás benyújtása előtt.

Szlovákia kérni fogja a két ország közötti alapszerződés értelmében létrehozott vegyesbizottság összehívását. Amennyiben erre negatív válasz érkezik, Pozsony legmagasabb szintű tárgyalást kezdeményez.

A pozsonyi külügyminisztérium erről tájékoztatja az uniós nagyköveteket, levélben fordul az EBESZ kisebbségi főbiztosához, és a kormányfő értesíti Jose Manuel Barrosot, az Európai Bizottság elnökét is.

Szintén döntöttek arról, hogy elmarad a parlament szerdára tervezett ünnepi búcsúülése, azért, hogy a parlament akcióképes maradjon, és válaszolni tudjon a magyar jogszabály esetleges elfogadására.

Fico korábbi nyilatkozataiban többször is jelezte: Szlovákia szigorú választ készül adni Budapest lépésére, és egyúttal kilátásba helyezte a szlovák alkotmány módosítását is.

A kormányfő szerint az alkotmányban azt kellene rögzíteni, hogy az a szlovák polgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást