Már a Magas-Tátra sem olyan vonzó, mint korábban

Infostart
2010. május 18. 08:20
A gazdasági válság és az erős euró miatt kevesebb turista látogatott tavaly a Magas-Tátrába.

Rossz évet zártak tavaly a magas-tátrai szálloda- és étteremtulajdonosok: a látogatók száma az előző évhez viszonyítva 17 százalékkal csökkent. Ez kevesebb mint az országos átlag, hisz a statisztikai hivatal adatai szerint országos viszonylatban 20 százalékkal kevesebben érkeztek külföldről Szlovákiába az egy évvel korábbinál.

A Tátrában a szállodák átlagos kihasználtsága 32 százalékra csökkent; legnagyobb visszaesést a lengyel turisták esetében jegyezték fel, ők szinte teljesen hátat fordítottak a hegységnek.

Amint azt Peter Chudy, a magas-tátrai idegenforgalmi társulás elnöke a SITA hírügynökségnek elmondta, a látogatottságra negatív hatással volt a gazdasági válság valamint az euró, ami érezhetően megdrágította a szolgáltatásokat az euróövezeten kívüli országokból érkezők számára.

Az idei tél folyamán lassan javulni kezdett a helyzet, az euró fokozatos gyengülése és a lengyel zloty erősödése azonnal megmutatkozott a látogatottságon, a síközpontokban jóval több volt a lengyel látogató, mint korábban.

Chudy szerint a következőkben nincs értelme újabb hatalmas beruházásokba és a nagy luxusszállodák építésébe fogni, szerinte inkább a hagyományos, már meglévő szállodai kapacitások felújítására kellene összpontosítani a figyelmet.

A Magas-Tátrában jelenleg 99 szálláshely van, az egész régióban közel háromszáz, a szállodai ágyak száma meghaladja a 14 ezret.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást