Csak az uralkodó oldhatná fel a thaiföldi patthelyzetet

Infostart
2010. május 18. 11:50
A thai vörös inges lázadók azt mondják: elfogadják a közvetítést a további vérontás elkerülésére. Korábban a kormány közölte: lehet szó tűzszünetről Bangkok utcáin, ha a vörös ingesek visszavonulnak táborukba. Az utóbbi napok összecsapásai során 37-re emelkedett halottak száma.

A vörös inges lázadók egyik vezetője, Nattavut Szaikuva mobiltelefonján hívta fel a kormány főtárgyalóját Korbszak Szabhavaszut. Csütörtök óta ez volt az első közvetlen kontaktus a felek között.

Ezt megelőzően járt le a thai kormány ultimátuma arról, hogy a több ezer tiltakozó hagyja el Bangkok üzleti negyedét, amelyet több mint egy hónapja tart megszállva. Ellenkező esetben - szólt a fenyegetés - akár két év börtönre is számíthattak.

Közben azonban a barikáddal elkerített területen kívül is fellángolt az erőszak: a katonák éles lőszerrel lőttek az autógumikat gyújtó tüntetőkre és a thai főváros felett sok helyen sűrű fekete füst szállt.

A határidő lejárta előtt egy kisrepülőgépről szórtak cédulákat a tüntetők közé és figyelmeztették őket a lehetséges büntetésre. A határidő azonban összecsapások nélkül telt le. A kormány állítása szerint kétezer ember elvonult, de továbbra is háromezren vannak a táborban. A hivatalos szervek szerint vasárnap még tízezren voltak.

A tiltakozók egy csoportja megszerzett egy olajszállító tankert és azt a IV. Ráma úton állította keresztbe. Megpróbálták felgyújtani, de a katonák megakadályozták őket ebben. Egy katonai teherautót viszont sikerült lángra lobbantaniuk.

A főleg az északi, szegényebb tartományokból származó tüntetők és randalírozók a kormány lemondását követelik, amelyet azzal vádolnak, hogy a bíróságok manipulálásával és a hadsereg támogatásával jutott hatalomra.

Az AP megjegyzi, hogy korábban Thaiföldet tartották Délkelet-Ázsia legstabilabb demokráciájának, amely egyben a régió második legnagyobb gazdasága.

A végletesen megosztott országban az egyetlen ember, akinek mindkét oldal előtt tekintélye van, Bhumibol Aduljadedzs király. A 82 éves uralkodó azonban nem avatkozik be, pedig korábbi esetekben közbelépésével megfékezte a vérontást.

Hétfőn meghalt a kórházban a lázadók biztonsági főnöke, a thai hadsereg volt tisztje, akit a múlt héten egy mesterlövész sebesített meg, miközben interjút adott újságíróknak. Kattija Szavaszdiphol lelövése robbantotta ki az újabb erőszakot az elmúlt napokban. Az ENSZ arra figyelmeztette a feleket, hogy az ország a szakadék szélére jutott, és hogy tárgyalniuk kell. Bangkok kereskedelmi negyedében - a tiltakozás színhelyén - zárva tartanak az üzletek, miközben a zónán kívül sorok kígyóznak a szupermarketek előtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást