Árvíz: katasztrofális a helyzet Szlovákiában és Csehországban is

Infostart
2010. május 18. 13:10
Nemcsak itthon, hanem Szlovákiában és Csehországban is súlyos az árvízhelyzet. Kelet-Szlovákiában, Tőketerebes mellett átszakadt egy folyó gátja ma hajnalban. Csehországból több száz embert kellett kitelepíteni és bezártak egy kórházat az árvíz miatt.

Ma reggel átszakadt a gát az Ondava folyón, az ország keleti régiójában, Tőketerebes mellett. A kiömlött nagy mennyiségű víz veszélyezteti a várost is. Hírügynökségi jelentések szerint a víz elöntötte a környező területeket, de a térségben lévő kisebb gátak egyelőre megakadályozták, hogy víz alá kerüljön Tőketerebes Paricov nevű városnegyede.

A gát hajnali három órakor szakadt át, és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter azonnal a helyszínre utazott. Egyelőre még nem született döntés a lakosság esetleg evakuálásáról. A város árvízvédelmének megerősítésére még hétfőn több mint száz katonát rendeltek ki. A két legveszélyeztetettebb régióban hétfőtől mintegy 1000-1300 katona áll készenlétben; ez a szám szükség esetén mintegy 3700-ra növelhető.

Kelet- és Közép-Szlovákiában számos patak kilépett a medréből, és elárasztott a mezőgazdasági területeket, pincéket, házakat, utakat. Az önkormányzatok homokzsákokat osztogatnak a veszélyeztetett lakosoknak.

Az ország nyugati részén a Morva folyó emelkedő vízszintje miatt két cseh-szlovák határátkelőt le kellett zárni. A szlovák vasúti társaság közölte: néhány szakasz megrongálódott, illetve víz alá került, ezért több szerelvény nem, vagy csak késéssel, illetve kerülővel közlekedik. A veszélyeztetett szakaszokon a vonatokat buszokkal helyettesítették.

Egyre inkább drámai a helyzet Csehországban is, főleg az ország keleti régióiban. Mára virradóra Észak-Morvaországban több száz embert telepítettek ki, és az illetékes hatóságok szerint kedden reggel 17 morvaországi folyószakaszon, illetve településen volt hivatalosan kihirdetett vészhelyzet.

Az Ostravához közeli Bohumínban evakuálni kellett a helyi kórházat, mert a víz elöntötte a pincéket, s lehetetlenné tette az intézmény működését. Leállt a városban a vasúti közlekedés is. A város fontos vasúti csomópont, ezért a helyi állomás működésének leállása komoly közlekedési gondokat okoz.

A szomszédos Karviná város környékét is elérte az ár, közúton a reggeli órákban megközelíthetetlen volt a település. A közszolgálati rádió jelentése szerint legalább kéttucatnyi helyen válságos a helyzet. Zubríban néhány ház is összedőlt, miután a víz alámosta az alapokat.

A jelentések szerint szinte az egész régióban gondok vannak a közúti és a vasúti közlekedéssel, illetve az áramszolgáltatással is. A legújabb hírekből kiderült, hogy több mint húszezer háztartás villany nélkül maradt.
A cseh meteorológia intézet legutóbbi jelentése szerint továbbra is esőkre kell számítani, így a helyzet még katasztrofálisabbá válhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást