Sorozatos biztonsági hibák vezettek a BP olajtornyának robbanásához

Infostart
2010. május 13. 19:20
Egy sor biztonsági hiba lépett fel a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajplatform biztonsági rendszerében a katasztrófa előtt - derült ki. Bemutatták azokat a felvételeket is, amelyeken jól látni, hogy miként ömlik a törött vezetékből az olaj a tengerbe, másfél kilométer mélyen.

Az amerikai kongresszusi meghallgatáson kiderült, hogy egy sor eljárási és fizikai hiba vezethetett a tizenegy emberéletet követelő robbanáshoz a DeepWater Horizon olajplatformon. Emiatt a fúrósziget elsüllyedt, és az elmúlt 21 napban többmillió liter olaj ömlött a tengerbe.

A BP olajcégtől származó dokumentumok szerint számos végzetes esemény vezetett a súlyos szivárgáshoz, hasonlóan a Challenger űrsikló balesetéhez - jegyzi meg az AP.

A kongresszusi vizsgálatok megállapították, hogy a biztonsági rendszer kulcseleme, a kilövésgátló hibásan működött. Az egységben szivárgás lépett fel, nem kapcsolt be az egyik akkumulátora, amely valószínűleg megakadályozta a működést.

A BP adatai szerint néhány órával a baleset előtt ellenőrizték a nyomást a csövekben, és az eredmények arra utaltak, rossz volt a szigetelés, metángáz szivároghatott a rendszerbe.

A kongresszusi vizsgálat alapján egyelőre több a kérdés, mint a válasz, de a képviselők azt sejtetik: az olajcégek nem voltak teljesen tisztában azzal, hogy milyen reakciót válthatnak ki bizonyos tevékenységek.

Közben a Fehér Ház arra kérte a Kongresszust, emelje meg azt a limitet, amelynek erejéig a BP-nek kártérítést kell fizetnie. Jelenleg legfeljebb csupán 75 millió dolláros kompenzációra kötelezhető a cég.

A katasztrófa-elhárítók közben ismét a szivárgó csap fölé engedtek egy új, a korábbinál kisebb fémkupolát, amellyel megpróbálják lokalizálni a szennyezést, és kipumpálni az olajat. Ismeretes: az előző szerkezetben jégszerű kristályok képződtek, amelyek miatt az olajat nem tudták volna a felszínre vezetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást