Németország legnépesebb tartományában leszavazták az eddigi konzervatív kormányfőt

Infostart
2010. május 10. 08:12
Németország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában a tegnap tartott választáson leszavazták az eddigi konzervatív kormányfőt, de komoly figyelmeztetést kapott a berlini koalíció kisebbik partnere, a Szabaddemokrata Párt is.

Angela Merkel kancellár pártja 10 százalékos szavazatveszteséget szenvedett tegnap Észak-Rajna Vesztfáliában, miután a voksok alig 34 százalékát tudta megszerezni. De a választók elfordulását a tartományi fövárosban, Düsseldorfban eddig folytatott keresztény-liberális politikától a szociáldemokraták sem tudták a saját hasznukra fordítani, viszont az ellenzéki zöldeknek a korábbi 6 százalék után most sikerült megduplázniok mandátumaik számát és nem kizárható, hogy ök alkotják majd a mérleg nyelvét a koaliciós tárgyalásokon.

Elsö alkalommal - mintegy 6 százalékkal - bejutott a tartományi törvényhozásba a Baloldali Párt is. Ez volt az elsö szavazás a szövetségi kormány tavaly öszi megalakulása óta és szinte magától értetödött, hogy a tartományban ugyan föleg helyi témák szerepeltek a kampány során, de a 13 és fél millió szavazásra jogosult polgár lényegében a kancellár politikájáról nyilvánított véleményt. Elemzők számítottak rá, hogy Rüttgers miniszterelnöknek távoznia kell a düsseldorfi kabinet éléröl, és koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt népszerűsége is megsínylette az igencsak vitatott külügyminiszter, Westerwelle politikáját, ugyanis ősszel még a pártnak a tartományban sikerült a voksok 15 százalékát megszereznie, tegnap viszont már a szavazók alig hat százaléka támogatta őket.

Miután a keresztény- és a szociáldemokrata párt gyakorlatilag fej-fej mellett végzett tegnap - a tartományi kabinet megalakítására több lehetőség is kínálkozik. Viszont mindenképpen nehéz helyzetbe kerül a szövetségi kormány, mert Angela Merkel kancellár koalíciójának már eddig is hajszálon múlott a többsége a törvényhozás felsőházának számító szövetségi tanácsban, a Bundesratban. A tegnapi Észak-Rajna-Vesztfáliai választás nyomán pedig jelentős mértékben megnehezül a kulcsfontosságú törvénytervezetek elfogadása, különös tekintettel az adóügyekre, az egészségügyre és az oktatásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást