Forrnak az indulatok Csehországban

Infostart
2010. május 6. 20:40
Csehországban eddig soha nem látott módon eldurvult a választási kampány. A rendezvényeken az utóbbi napokban több erőszakos cselekmény is történt.

Csehországban május 28-án és 29-én tartják meg a képviselőházi választást, amelynek legnagyobb esélyese a legutóbbi felmérések szerint a Cseh Szociáldemokrata Párt. És éppen ez a párt van kitéve a legnagyobb támadásoknak.

A legutóbbi eset Brnóban történt, ahol szerdán egy férfi ököllel arcul ütötte Bohuslav Sobotkát, a szociáldemokraták alelnökét, korábbi házelnököt. A politikust szemmel láthatóan megviselte a váratlan támadás és a kampánygyűlés elhagyására kényszerült.

A hét elején a közép-csehországi Slanyban a szociáldemokraták kampányrendezvényén egy fiatalokból álló csoport jelent meg, amely "Jirí Paroubek a nevem, és rövidesen én leszek a Cseh Köztársaság első meggyilkolt elnöke" feliratú plakáttal fejezte ki véleményét a párt elnökéről, volt kormányfőről.

Nem sokkal később a közeli Kladno főterén egy ismeretlen egy teli befőttes üveget dobott a szociáldemokraták közé, és csak a szerencsén múlott, hogy senkinek sem esett baja.

A tiltakozók nyilván arra céloztak, hogyha a szociáldemokraták megnyerik a választásokat, megnyílik az út Paroubek nem titkolt államfői ambíciói előtt. Václav Klaus jelenlegi elnök mandátuma 2013 elején lejár, és miután Csehországban a parlament két háza választja meg a köztársasági elnököt, annak van legnagyobb esélye a győzelemre, aki többséggel rendelkezik a parlamentben.

A Cseh Szociáldemokrata Párt szerdán azzal a felhívással fordult Václav Klaus államfőhöz és a demokratikus pártokhoz, hogy nyilvánosan utasítsák vissza az erőszakot, amely a jelenlegi választási kampányban a szociáldemokraták nagygyűlésein volt tapasztalható.

A szociáldemokraták szerint az erőszak terjedése mögött a Polgári Demokratikus Párt, az ODS és a baloldal, elsősorban Paroubek és pártja ellen uszító cseh sajtó áll. Petr Necas, az ODS elnöke ezt határozottan elutasította, és nem zárta ki, hogy a provokációkat maguk a szociáldemokraták szervezték meg választók megnyerése érdekében.

A szociáldemokrata párt kampányrendezvényeit, elsősorban azokat, amelyeken Paroubek is megjelent, már a tavalyi európai parlamenti választások előtt is éles tiltakozások sora kísérte. A prágai kampányzárón tojászápor zúdult Paroubekre és a többi szociáldemokrata vezetőre. Az akkori incidenst az államfő és a kormány is elítélte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást