eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma

Ötször annyi olaj ömlik a Mexikói-öbölbe, mint korábban gondolták

Ötször annyi olaj ömlik naponta a Mexikói-öböl vizébe az elsüllyedt fúrótorony kútjából, mint korábban gondolták a szakértők. Az amerikai parti őrség szerdán felgyújtotta az olajfoltot, hogy az ne érje el az Államok partjait.

Már egy harmadik repedésből is ömlik az olaj a tengerbe, ott, ahol a Deepwater Horizon nevű fúrótorony elsüllyedt - közölte az amerikai parti őrség. A hatóságok szerint így nem napi 1000, hanem 5000 hordónyi szennyező nyersanyag kerül a vízbe. A bejelentés előtt néhány órával a parti őrség meggyújtotta az olajfoltot, hogy az lassabban közeledjen a partvidékhez.

Az olajtornyot alvállalkozójával együtt használó BP energicég első reakciója az volt, hogy megkérdőjelezte a parti őrség által közölt adatot, és azt mondta: nem kerül több olaj a vízbe. Ezt a véleményt a műholdas képekre és más mutatókra alapozzák - mondta Doug Suttle, a BP üzemeltetési igazgatója.

Közben az amerikai szövetségi kormány is egyre jobban aggódik a szennyezés miatt. A jobbára a terror elleni védelemmel foglalkozó Belbiztonsági Minisztérium informálta Barack Obama elnököt, akinek kormánya felajánlotta, hogy a Védelmi Minisztérium is bekapcsolódhat a mentesítésbe.

A helyszínen a mentesítők teszt-égetést végeztek. Csütörtök reggel még nem lehetett tudni, hogy a BP mikor akarja ismét meggyújtani az olajat. A égetésről azután döntöttek, hogy a vízalatti, távirányítású robotokkal nem sikerült elzárni a másfél kilométer mélyen fekvő olajcsapot.

Az olajégetés az egyik legjobb módja a szennyezés eltüntetésének a tenger felszínéről. Utána ugyanis szilárd, kátrányszerű anyag marad hátra, amit könnyen el lehet távolítani.

Elemzők szerint egy új olajplatform építése a helyszínen 700 millió dollárba kerülne, miközben a BP napi hatmilliót veszít a katasztrófa után. A parti őrség még nem jelezte, hogy mekkora költségei keletkeztek a mentesítő akcióval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×