Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legalább kétszázezren éltek vissza a szociális támogatásokkal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
200 ezer - ennyire becsüli a francia Országos Családi Juttatások Pénztára azoknak a számát, akik tavaly visszaéltek a szociális támogatásokkal. A hivatal vezetése szerint az államot érő kár 500 és 800 millió euró, mai árfolyamon 134 és 214 milliárd forint között mozoghat.

A fenti számok alapvetően nem a visszaélések robbanásszerű növekedését, hanem a pénztár felderítő munkájának hatékonyabbá válását mutatják - hangsúlyozta a hivatal elnöke. Bár a kétszázezer visszaélő a valamilyen állami támogatásban részesülők alig több mint két százalékát teszi ki, a számok így is mellbevágóak, 2008-ban ugyanis a felderített csalások száma alig érte el a tízezret, és az ezzel járó kárt a pénztár akkor mintegy 80 millió euróra, közel 21,5 milliárd forintra becsülte.

Az Országos Családi Juttatások Pénztára a gyermekek után automatikusan járó családi pótlék mellett egy sor állami segélyt kezel: lakhatási támogatást utal az alacsony jövedelműeknek, "beilleszkedési támogatást" a tartósan munkanélkülieknek, valamint "elszigeteltségi támogatást" azoknak a szülőknek, akik egyedül nevelik gyermekeiket.

A hivatal éves költségvetése 66 milliárd euró körül mozog, melyből mintegy 10 millió franciának utalnak valamilyen jogcímen állami támogatást. A francia kormány 2007. óta egy sor, a csalásokat visszaszorító intézkedést vezetett be, és az eddig megjelent közvélemény-kutatásokból az is jól kirajzolódik, hogy a társadalom egyre kevésbé tűri a közösségi pénzeket megcsapolókat.

A pénztár mostani statisztikái azt mutatják, hogy a legtöbb csalás a munkanélküliek beilleszkedési, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülők elszigeteltségi támogatása körül történik, így várhatóan a segélyezettek e körét még szigorúbban fogják ellenőrizni. Legalábbis erre utal a jelentés kapcsán a munkaügyi minisztérium által kiadott közlemény, melyben egyebek mellett az olvasható, hogy a kormány mindent meg fog tenni "a nemzeti szolidaritást aláásó magatartások megfékezéséért".