Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csődjárvány terjed Európában a görög válság nyomán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fertőzés és járvány. Erről beszélnek már, ha a görög adósságválság szóba kerül, mivel Spanyolország hitelmutatóján is rontott az egyik minősítő cég. A hír nyomán gyengült az euró, a befektetők pedig a spanyol vállalati és állami papírok eladásába kezdtek. A közös valuta árfolyama csütörtökön ismét emelkedett, miután a politikusok megpróbálták megnyugtatni a piacokat.

Az OECD vezetője az ebola-vírus terjedéséhez hasonlította a görög hitelválságot, és a fertőzés úgy tűnik Portugália után Spanyolországot is elérte: a Standard and Poor's intézet a spanyol hitelbesorolást is lerontotta egy fokozattal.

Angel Gurria, az OECD első embere drámai szavakkal vázolta fel a helyeztet: "Itt nem az a kérdés, hogy fennáll-e a fertőzésveszély. A fertőzés már bekövetkezett. Ez olyan, mint az ebola. Le kell vágni a lábadat, ha életben akarsz maradni" - hangoztatta Gurria.

A Financia Times megjegyzi, hogy a hitelminősítőket sok bírálat érte a pénzügyi válságban játszott szerepükért. Az Európai Bizottság felszólította az intézeteket: vegyék figyelembe a görög gazdaság erejét és a pénzügyi mentőcsomagot, amikor véleményt mondanak.

Görögország után a portugál és a spanyol kormány is úgy érzi, hogy a költségvetés rendbetételére tett lépéseiket visszavethetik a leminősítések, amelyek nyomán rendre megdrágul számukra a hitel.

A spanyol tőzsdeindex három százalékot veszített értékéből, a tíz éves lejáratú államkötvény hozama pedig több, mint négy százalékra ugrott.

A hitelminősítők szerint azonban a szintén magas költségvetési hiánnyal rendelkező eurozóna tagállamban 2016-ig kevesebb, mint egy százalékos lesz a gazdasági növekedés.

A spanyol kormány most másokhoz hasonlóan arra kényszerül, hogy ott nyirbáljon, ahol tud, így bizonyítva hitelezőinek: megszorító csomagja egyensúlyba hozza a költségvetést.

Korábban kis mértékben visszafogta a piaci aggodalmakat az a felvetés, hogy a görög adósságmentő-csomag 45 milliárd euróról akár 120 milliárdra emelkedhet.

Az euró árfolyama csütörtökön ismét emelkedni kezdett, miután vezető európai politikusok értésre adták: komolyan gondolják, hogy kisegítik Görögországot, és hogy az állam a korábbinál több pénzt kaphat.

A befektetők számára gyógyír volt az is, hogy a tengerentúlon az amerikai gazdaság vártnál nagyobb bővüléséről számoltak be.