eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A görög válság gyors megoldásában bíznak

A német kancellár a Nemzetközi Valutaalap elnökével folytatott megbeszélést követően síkra szállt a görög pénzügyi válság gyors megoldása mellett. Ebben a meggyőződésében megerősítette a kancellárt az amerikai elnök is, akivel Angela Merkel telefonon tanácskozott. Az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vasárnapig akar megállapodásra jutni az Athénnak folyósítandó hitelek ügyében.

Az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap elnöke Berlinben zárt ajtók mögött tárgyalt a német kancellárral. Angela Merkel reményét fejezte ki, hogy a hamarosan megállapodás születik a Görögország támogatására szánt hitelkeret ügyében, és ezt követően a német kormány is meghatározhatja, hogy mekkora összeggel kíván betársulni a kölcsönbe.

Ha ezzel a törvényhozás is egyetért, akkor a terv a tartományok képviselőiből álló szövetségi tanács elé kerül, és jóváhagyás után a nemzetközi hitelalap rendelkezésére bocsátják a megszavazott összeget. Ez már egy héten belül megtörténhet.

Az Európai Unió május 10-én csúcsértekezleten akar a témával foglalkozni.

Időközben nyilatkozott a német nemzeti bank elnöke, Axel Weber is, aki úgy vélte, hogy az uniós tagállamok adófizetőinek hasznára válik az euró erős árfolyama, ami a görög pénzügyi válság nyomán erősen megingott, következésképpen mindenkinek érdekében áll az euró megerősítése, ezért kell átmeneti támogatásban részesíteni Athént, de csak úgy, ha ezt szigorú feltételekhez kötik. Axel Weber utalt arra is, hogy a követelmények betartásának ellenőrzése szavatolhatná hasonló válságok megismétlődését az Európai Unióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×