Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Napi 159 ezer köbméter olaj ömlik a Mexikói-öbölbe az elsüllyedt olajfúró toronyból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Mexikói-öbölben távirányítású tengeralattjárókkal próbálják elzárni a múlt héten elsüllyedt olajfúró torony csapját. Naponta 159 ezer köbméter olaj ömlik a tengerbe, ami környezeti katasztrófához vezethet.

A hatóságok először nem voltak biztosak abban, hogy a múlt héten kigyulladt, majd a tengerbe süllyedt Deepwater Horizon platform alatti csapjából szivárog-e az olaj. Most már bizonyos, hogy a louisianai partoktól 50 kilométerre, 77 kilométeres kiterjedésű olajfolt alakult ki.

Az elsüllyedt platformot üzemeltető BP energiacég négy robot-tengeralattjáróval próbálja üzembe helyezni azt a csapot, amellyel el lehet zárni az olaj szivárgását.

A cégnél elismerték, hogy példanélküli akció folyik másfél kilométerrel a felszín alatt, és hogy nem biztos, gyorsan úrrá tudnak lenni a helyzeten. Felvetették, hogy esetleg olyan új kutakat kell fúrniuk, ahonnan kipumpálhatják a lelőhelyen található olajat. Ez azonban 2-3 hónapig is eltarthat - mondta a BP és az alvállalkozója, a Transocean által felállított információs központ szóvivője, Bill Salvin.

PR-szakembertől szokatlan módon Salvin a lehető legrosszabb forgatókönyvet is felvázolta: eszerint teljesen elveszíthetik az ellenőrzést, és az olaj a mostaninál sokkal gyorsabban ömölhet a tengerbe.

A BP főnökei azonban arra helyezik a hangsúlyt, hogy korábban már sikeresen oldottak meg ilyen problémákat. A cég 17 olyan hajót küldött a helyszínre, amelyek a felszínről gyűjtik be az olajat, a viharos időjárás azonban megnehezítette munkájukat. Emellett az olajat feloldó vegyszereket is a tengerbe akartak önteni, mivel azonban bálnákat láttak a közelben, ezt elhalasztották.

Egyes sajtójelentések szerint a BP mérnökei hatalmas víz alatti kupolát építenek, amelyet a sérült csap fölé akarnak helyezni. Így könnyebb lesz kipumpálni az olajat, és csökkenteni a szennyezést.

Közben a televízióban is bemutatták a megsérült csapról készült víz alatti felvételeket, amelyeken jól látszik, hogyan ömlik ki az olaj. Műholdképek szerint az olajfolt tovább terjed, de szerdáig nem veszélyezteti Lousiana állam partmenti élővilágát. Közben a hatóságok felhagytak a kutatással, és már nem keresik a robbanás után eltűnt 11 munkást.