Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendőri túlkapás \"áldozatából\" vádlott, avagy a burkától a poligámiáig

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Váratlan fordulatot vett Franciaországban a muzulmán nők testét és arcát teljesen elrejtő burka viseléséről szóló vita: a politika, illetve a média immár az évek óta tabutémának számító poligámia kérdéséről vitázik. Hogy miképpen jutottak ehhez a témához? Teljesen véletlenül.

Az ügy április 2-án a nyugat-franciaországi Nantes városában kezdődött egy sima helyszíni bírsággal, két rendőr ugyanis azért büntetett meg 22 euróra, mai árfolyamon nem egészen hatezer forintra egy muzulmán hitre áttért 31 éves hölgyet, mert a szemnek mindössze egy szűk rést hagyó fátyolban, úgynevezett nikábban vezette az autóját. A közegek úgy ítélték meg, hogy az ominózus ruhadarab nem biztosít megfelelő látási viszonyokat viselőjének, és ezért a közlekedésre veszélyes lehet.

A bírságolásra azonban politikailag meglehetősen kényes időszakban került sor: nem sokkal utána ugyanis Nicolas Sarkozy államfő bejelentette, hogy Franciaország területén tilos a muzulmán nők arcát is elrejtő ruhadarab, a burka és természetesen annak enyhébb változata, a nikáb viselése. Nem kizárt, hogy e bejelentés adhatta az impulzust a megbüntetett nőnek arra, hogy múlt pénteken sajtótájékoztatót tartson, melyen a rendőrök eljárását bírálta.

Az eset azonnal országos médiafigyelmet kapott, de a panaszosból rövid idő alatt vádlott lett, kiderült ugyanis, hogy a férje egy olyan szélsőséges pakisztáni muzulmán köröket látogató férfi, aki poligámiában él: négy feleségétől, akiket a sajtó szerint magas kerítéssel körülvett "háremben tart, eddig tizenkét gyermeke született.

A váratlan hír megjelenését követően a belügyminiszter vizsgálatot rendelt el, és azt mondta, ha bebizonyosodik a poligámia vádja, az amúgy algériai származású férfit megfosztják francia állampolgárságától, amelyet egyébként az egyik felségével kötött házasságának köszönhet, ezzel párhuzamosan pedig a szociális rendszer megkárosítása címen is eljárást indítanak ellen. A jómódú, Nantes-ban élelmiszerboltot működtető férfi feleségei ugyanis egyedülálló szülőkként jelentkeztek be a hatóságoknál és családi pótlékot, illetve más, hasonló jellegű segélyt kapnak az államtól.

A baloldal szerint az ügyet a jobboldal felfújja, a muzulmánok pedig egyenesen "uszítást" emlegetnek, ám a viselet mellett immár egy másik, a női méltóságot lábbal tipró szokásról, a hatóságok által a jelek szerint megtűrt poligámiáról zajlik a nyilvános vita. Egy 2006-os elemzés szerint a törvényi tiltás ellenére mintegy 16-20 ezer család él ilyen módon Franciaországban, ami becslések szerint közel 160 ezer személyt érint, de egy, a jelenség ellen küzdő második generációs bevándorolt ezt a számot félmillióra becsüli.