Irán üzent a rakétatesztekkel

Infostart
2010. április 26. 19:41
A világ legforgalmasabb olajszállítási útvonalán hajtott végre rakétateszteket az iráni Forradalmi Gárda. Iráni katonai vezetők értésre adták, hogy az Egyesült Államoknak, Izraelnek és a nyugatnak üzentek.

Miközben a nemzetközi tárgyalók továbbra sem tudják feloldani az iráni atomprogram körül kialakult patthelyzetet, az iráni vezetés azt is világossá tette, hogy egy esetleges támadás gondokat okozhat a világ olajellátásában.

A Forradalmi Gárda öt, iráni gyártmányú rakétát lőtt ki egy tengeri célpontra a múlt heti hadgyakorlat végén. A föld-tenger típusú rakéták, valamint a tengeri indítású cirkálórakéta egyszerre csapódott be a Hormuzi-szorosban úszó célpontba. Korábban egy nagyméretű hajó volt a rajokban támadó motorcsónakokról indított kisebb rakéták célpontja. Az iráni televízió felvételeket mutatott be a hajón ütött hatalmas lyukakról.

Ahmad Vahidi védelmi miniszter, aki egyben a Forradalmi Gárda parancsnoka is, azt mondta, olyan, Próféta-5-nek elnevezett robotrepülőgépeket is bevetettek, amelyek kiváltották a szomszédos Afganisztánban az amerikai parancsnokok aggodalmát. Eddig főleg az amerikaiak használtak robotrepülőgépeket a tálibok elleni harcukban. Vahidi emellett azt állította az iráni televízióban, hogy lézeres rávezetésű, precíziós fegyvereket is teszteltek.

A Forradalmi Gárda múlt csütörtök óta gyakorlatozott a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ olajszállítmányainak 40 százaléka halad át. A Gárda közvetlenül Ali Hamenei ajatollah irányítása alá tartozik. "Legnagyobb ellenségük mindig is az agresszív amerikai és cionista rezsimek voltak" - mondta Vahidi, azon a napon, amikor a keményvonalasok a kudarccal végződött amerikai túszmentő akció 30 évfordulóját ünnepelték.

A Gárda azt állítja, hogy rakétáival Izraelt is el tudja érni, és nem ijed meg attól, hogy Amerika és nyugati szövetségesei célzott szankciókkal akarják büntetni. A fegyveres testület az iráni társadalom minden rétegében jelen van, és jelentős építkezések tendereit nyerte el. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egyenesen arról beszél, hogy a Forradalmi Gárda katonai diktatúrát vezethet be Iránban. Mindez szintén azt a célt szolgálhatja, hogy az ENSZ-ben támogatást szerezzen a Gárda elleni pénzügyi szankciókhoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást