Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akkor érdemes betörni a börtönbe, ha nincs ott senki

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Furcsa betörés tartja lázban a holland sajtót. Az eset első ránézésre nem tűnik különösnek: a rablók alaposan megfigyelték a tetthelyet, és amikor a lakók nem voltak otthon, behatoltak és elvitték a tévét. Csakhogy ahová betörtek, az egy börtön volt.

A népi bölcsesség úgy tartja, hogy nem ül az összes bűnöző rács mögött, és ezt a vélekedést erősítették meg az Amszterdamtól 42 kilométerre fekvő Hoorn városban történtek. Ebben a városkában található az a börtön, ahol a büntetésük végén járó elítéltek szabadulásukat várják.

A holland igazságszolgáltatási rendszer úgy próbálja visszaszoktatni őket a civil társadalomba, hogy hétvégén rendszeresen eltávozást adnak nekik. Ha időben jönnek vissza, és nem keverednek bajba a kint lét során, akkor a büntetés lejárta után szabad emberként távozhatnak. Nekik tehát nagyon fontos, hogy semmi kivetnivalót ne találjanak a viselkedésükben.

Nem így azok a bűnözők, akik az egykori elkövetőket szemelték ki áldozatnak. Az elmúlt hat hét során kétszer is jártak betörők Hoorn börtönében. Márciusban és most is olyan cellákból lopták el a tévéket, amelyek lakói hétvégi eltávozáson voltak.

Maga a holland kormány is úgy jellemzi a fegyházat, mint "nagyon szerényen őrzött intézményt", amelynek célja az elítéltek visszaintegrálása a társadalomba. A börtönt annyira szerényen őrzik, hogy a hatóságok még mindig nem tudják, hogyan tudtak bejutni a betörők, így még nem is tartóztattak le senkit a furcsa bűncselekménnyel kapcsolatban.