A sört ünneplik Németországban

Infostart
2010. április 23. 11:45
Németországban ma ülik meg a sör napját. 1516-ban ugyanis ezen a napon hirdette ki IV. Vilmos bajor herceg, hogy csakis tiszta forrásvizet szabad felhasználni a sörfőzéshez. Ez a törvény azóta is érvényben van, és idővel irányadóvá vált az egész világon.

A világ alighanem legrégibb élelmiszerre vonatkozó törvénye bajor földről származik: a sör már a középkorban is elterjedt ital volt Európában, de készítése során a higiénia a legkisebb szerepet sem játszott, míg egy felvilágosultnak mondható bajor herceg, IV. Vilmos 1516-ban törvénybe nem foglalta, hogy "a sörbe csak víz, komló és maláta kerülhet. A víz pedig csak tiszta forrásból származhat".

A törvényt - amelynek megsértése szigorú büntetést vont maga után - a herceg fennhatósága alá tartozó területeken, azaz nagyjából a jelenlegi Bajorországban, valamint a Rajna bal partján elterülő, akkor Palatinátus néven ismert mai Pfalz-vidéken április 23-án tették közhírré, ezért 1994 óta minden évben ezen a napon ünneplik a németek egyik kedvenc italát, a sört.

Idén is a sörgyárak hirdetéseivel ellátott, utas-szállításra alkalmas léggömbök emelkednek a levegőbe, és a kosaraiban a vendégek természetesen csapra verhetnek egy hordó sört, amelyhez bőségesen kínálnak frissen készített sósperecet. A nagy sörfőzdék, mint a Paulaner, az Augustiner vagy a bajor állam tulajdonában lévő Hofbäuhaus ma szélesre tárja kapuit a látogatók előtt, és természetesen mindenkinek lehetővé teszi a cég gyártmányainak ingyenes kóstolóját.

Habár bajor földön a sör nem számít alkoholnak, autóvezetőknél azonban a rendőrség ezt nem így veszi, és aki egy korsónál többet fogyasztott, az komolyan számíthat hajtási engedélyének átmeneti megvonására. Szakértők mégsem erre vezetik vissza a sörfogyasztás fokozatos visszaesését: tavaly ugyanis a németek alig 86 millió hektoliter malátalét engedtek le a torkukon, ami csaknem kettő millióval maradt el a 2008as mennyiség mögött. De napi egy üveg sört még így fogyasztott átlagosan minden 15 évnél idősebb németországi lakos.

A sörgyártók országos szervezetének szóvivője a bor és a habzóbor iránti igény felszökésével magyarázza a sorfogyasztás lassú hanyatlását, de hangsúlyozta, hogy mégsem borúlátó, mert idén az eddigi trend megfordulásával számol, ugyanis a júniusban esedékes labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit óriási kivetítőkön lehet majd követni a közkedvelt sörkertekben, és valószínűleg minden látványos gólt bőséges malátalével fognak majd megünnepelni a szurkolók. Derűlátását azzal indokolta, hogy amikor négy évvel ezelőtt német földön rendezték a labdarúgó vébét, a sörfogyasztás rekordon ért el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást