eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Segít a matematika: kiszámolták, hogy a németek nyerik a vb-t

Egy német tudós matematikai függvénnyel számolta ki, hogy melyik csapat nyeri a nyári, dél-afrikai futball-világbajnokságot. Nem meglepő módon azonban a komplex számítás Németország győzelmét jósolja.

Azt nem lehet mondani, hogy Németország a D csoportban túl nehéz ellenfeleket kapott - Ausztrália, Ghána és Szerbia csap majd össze Michael Ballackkal és társaival a dél-afrikai tornán.

Metin Tolan, a dortmundi egyetem fizikaprofesszora szerint a német csapat nemcsak csoportjából juthat tovább, de a tornát is megnyeri. Mivel a tudósok nem szeretnek a levegőbe beszélni, hanem igyekeznek bebizonyítani elméleteiket, ezt a hipotézist egy trigonometriai függvénnyel is alátámasztotta.

Tolan professzor számba vette a német válogatott korábbi vb-eredményeit, tehát azt, hogy 1954-ben (Magyarország számára fájdalmas módon), 1974-ben és 1990-ben is világbajnok volt. A számítás szerint Németország átlagban minden negyedik vébét megnyeri, így most jött el az ideje, hogy ismét hazavigye a kupát.

"Ebben az évben nem tudnak megverni minket, máris be lehet hűteni a pezsgőt" - mondta a professzor a Zeit Wissen című lapnak.

Metin Tolan már 2006-ra is világbajnoki címet jósolt a tornát rendező házigazda németeknek - a tipp azonban nem jött be, mert az olaszok elbúcsúztatták őket az elődöntőben, majd meg is nyerték a tornát.

Az ősi rivális Angliában nem igazán veszik komolyan a jóslatot, mert sokan úgy érzik, hogy éppenséggel az angol válogatott ideje jött el. Tolan professzor formulája ugyanakkor az angoloknak is segíthet, mert kielemezte, kinek kell rúgnia a meccsdöntő büntetőket. Elmélete szerint az első 11-est a legrosszabb góllövőnek kell rúgnia, aztán a nála valamivel jobbnak, és így tovább. Szerinte így lehet a legtöbb gólt belőni. Az angolokat a legutóbbi vb-n Portugália búcsúztatta - büntetőrúgásokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×