Megválik tisztségétől az augsburgi püspök

Infostart
2010. április 22. 13:23
A kiskorúak zaklatása miatt kirobbant németországi botrány hatására megválik tisztségétől Augsburg püspöke, Walter Mixa, aki egyben a német hadsereg tábori püspöke is. A főpap XVI. Benedek pápához intézett levélben jelentette be lemondását.

Az augsburgi püspök ellen több vád merült fel. Néhány héttel ezelőtt a Münchentöl északra fekvő Schrobenhausen község nevelőotthonának nyolc egykori diákja eskü alatt állította, hogy Walter Mixa annak idején, mint schrobenhauseni plébános és a tanintézet nevelője durván bántalmazta őket.

Ezt a főpap a leghatározottabban cáfolta és közölte, hogy az ügyet jogi útra tereli. Később azonban elismerte, hogy plébános korában nem riadt vissza egy-két pofontól sem, ha a gyerekek kihágásokat követtek el. A múlt héten pedig nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől, akit "megbántott".

Időközben az ügyben indult vizsgálat kiderítette, hogy a rábízott alapítvány pénzéből nem egyszer áron felül vásárolt egyházi témájú régiségeket, amelyek később hamisítványnak bizonyultak.

Most a pápához irt levelében felmentését kérte püspöki tisztségéből, azzal érvelve, hogy a személyével kapcsolatos egyre hangosabb vita súlyosan érinti mind a papságot, mind pedig a hívőket. Jól értesült források szerint a püspök elleni vádak elhangzása óta egyre többen lépnek ki az egyházból Augsburgban és környékén.

Sokan azonban elhamarkodottnak minősítették Walter Mixa lépését, mert szerintük a vádak még nem nyertek egyértelmű bizonyítást. A németországi katolikusok központi tanácsának elnöke viszont megkönnyebbüléssel nyilatkozott Walter Mixa lemondási szándékáról, és úgy vélte, hogy a Szentszék várhatóan egyetért az augsburgi püspök távozásával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást