eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Döntött a bíróság: lekerülhetnek a pedofilok a nyilvántartási listáról

Nagy-Britanniában két szexuális bűncselekmény elkövetője elérte, hogy töröljék a nevüket a pedofileket nyilvántartó országos listáról. A témában előszeretettel kampányoló brit bulvársajtó szerint ezzel lehetőség nyílik arra, hogy több ezer bűnöző kerüljön ki a nyilvántartásból.

A brit legfelsőbb bíróság elfogadta, hogy a 2005-ben, 11 éves korában bebörtönzött és csak F-ként azonosított fiút töröljék a pedofil-regiszterből. F-et egy hat éves kisfiú megerőszakolása miatt ítélték 30 havi börtönre. A testület helyt adott egy 59 éves férfi keresetének is, akit molesztálás miatt ítéltek el.

A szexuális bűncselekmények elkövetőit más országokhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is nyilvántartják, mégpedig életük végéig. Jelenleg Angliában és Walesben 32 ezer nevet tartalmaz a lista. Ezeknek az embereknek a felét életük végéig megfigyelés alatt tartják.

A két, felmentést kapott elkövető azonban azt mondta: az, hogy ügyüket nem vizsgálhatják felül, "aránytalan módon befolyásolja családi életüket". A most 16 éves F. felügyelete például azt jelentette, hogy nem utazhatott a családjával külföldi vakációra és nem játszhat a rögbi ligában.

Öt brit legfelsőbb bíró úgy döntött, hogy a felülvizsgálati lehetőség kizárása megsérti az Európai Emberjogi Konvenciót. Egyikük, Lord Phillips azt mondta: "nyilvánvaló, hogy vannak olyan esetek, amikor a megfelelő hatóság bizonyosan megállapíthatja, hogy az adott személy nagy valószínűséggel nem követ el újabb szexuális bűncselekményt. Ezért a folyamatos megfigyelés nem igazolt."

A bíróság azonban arról nem mondott véleményt, hogy az elkövetők listája illegális-e. A döntés nyomán a hamarosan hatalomra lépő új brit kormánynak felül kell majd vizsgálnia a mechanizmust.

A szigetországban a bulvármédia előszeretettel foglalkozik a pedofília veszélyével, és az úgynevezett "morális pánik" gyakran bizarr korlátokat állít a szülők vagy a gyerekkel foglalkozó felnőttek elé, mert potenciális elkövetőknek tartja őket, és ezért bizonyos esetekben szigorú és költséges átvilágítást ír elő a számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×