Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elsőként a külföldön rekedt turistákat hozzák haza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Légi folyósokat nyitnak Franciaországban a vulkáni hamu jelenléte miatt lezárt párizsi és északi, valamint az ország déli részében még működő repülőterek között. A hírt bejelentő környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: kedd reggeltől komoly felügyelet mellett ugyan, de fokozatosan újraindítják a légi közlekedést.

A kormány ezzel gyakorlatilag felsorakozott a légi szállítás szereplői mellett, akik néhány napja azt hangoztatják, hogy az európai repülésügyi hatóságok eltúlozták az izlandi vulkánkitörés okozta veszélyeket és fölöslegesen, konkrét, kézzelfogható adatok nélkül záratták le a légtereket. A gazdasági tét óriási, az Air France - KLM konzorcium francia vezérigazgatója például hétfőn bejelentette, hogy cégét napi 35 millió eurós, mai árfolyamon több mint kilenc milliárd forintos veszteség éri a kényszerű leállás miatt.

A keddi újrakezdés ugyanakkor kifejezetten óvatosan indul: Jean-Louis Borloo azt mondta, hogy az első felszállásokat üres gépekkel hajtják végre, és csak azt követően szállítanak utasokat, ha bebizonyosodott, hogy nincs veszély a légtérben. A miniszter ugyanakkor meglehetősen biztos a dolgában, kedd reggel az egyik francia rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a nap folyamán a nemzetközi járatok kétharmada várhatóan elindul.

A politikus magabiztossága részben abból fakad, hogy az Air France a francia légiközlekedési hatóság engedélyével és irányítása mellett összesen tizenkét felderítő repülést hajtott végre hétfőn, és a cég illetékesei szerint az eredmények kielégítőek voltak, azaz a motorokban semmilyen elváltozást sem észleltek. Az eredményen felbuzdulva a légitársaság azt is bejelentette, hogy kedden a nagy távolságú járataikat is elindítják.

A légi közlekedés nem fog egy csapásra helyreállni - figyelmeztetett a környezetvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy elsőként a kilátástalan helyzetbe került utasokat fogják el- vagy hazaszállítani, például azt a 13 ezer embert, akik a négy tengerentúli megye valamelyikében várakoznak, és mára elfogyott a pénzük. Hasonló erőfeszítést ígértek az Egyesült Államokban rekedt mintegy 12 ezer utas ügyében is, közülük sokan ugyanis napok óta - ugyancsak a pénzhiány miatt - gimnáziumi tornatermekben töltik az éjszakáikat.

A francia példán felbuzdulva kedd reggeltől Svájc is megnyitotta a légterét. Az ottani hatóságok hangsúlyozzák: a vulkáni eredetű hamu kellőképpen felhígult a légtérben, és a próbarepülések is azt mutatják, hogy nem fenyegeti veszély a fel- és leszálló gépeket.