A pápa megbánó látogatása Máltán

Infostart
2010. április 19. 20:48
XVI. Benedek azt ígérte, hogy az egyház határozottabb lépéseket tesz a fiatal hívők védelmében. A pápa Máltán találkozott a papok által elkövetett molesztálások nyolc áldozatával, és sajnálkozását fejezte ki nekik.

XVI. Benedek pápa egyike volt azoknak a keveseknek, akik az európai repülési tilalom ellenére repülőbe ülhettek a hétvégén. Úgy tűnik, a máltai út a katolikus egyházat érintő molesztálási botrány miatt különös fontosságot nyert.

A pápát előzőleg keményen bírálták múltbeli szerepéért, és azzal vádolták meg: hosszú évekkel ezelőtt tudott már arról, hogy papok gyerekeket erőszakoltak meg, de az elkövetőket nem adta ki a világi hatóságoknak.

A hétvégén a Vatikán máltai nagykövetségén az általa érzett "szégyenről és szomorúságról" beszélt a molesztálások elszenvedői előtt - nem saját szerepe, hanem az egyház magatartása miatt. Összesen nyolc olyan emberrel találkozott, akiket katolikus papok gyerekkoruk során szexuálisan zaklattak. Egyenként meghallgatta őket, és együtt imádkozott velük.

A Vatikán közleménye szerint "a pápa biztosította őket, hogy az egyház mindent megtesz az állítások kivizsgálására, és hogy az igazságszolgáltatás elé állítsa az elkövetőket." Emellett azt ígérte: hatásos lépések védik majd a fiatal hívőket.

Egyik beszélgetőpartnerét, Lawrence Grench-et nyilvánvalóan meghatotta Benedek gesztusa. "Nagy benyomást tett rám az alázat, amit láttam tőle. Bátor tett, hogy hajlandó szembenézni a mások által okozott kellemetlenséggel. Még a keresztemet is megáldotta" - mondta a pápához hasonlóan könnyeivel küszködő férfi. Grench-et társaival együtt egy máltai árvaházban molesztálták papok. A mélyen katolikus szigeten 1999-ben állított fel az egyház a papi pedofíliával foglalkozó akciócsoportot, amely 45 papról kapott panaszokat, és ezeknek a fele bizonyult valósnak.

A szigeten közel ötszáz hívőre jut egy pap, szemben a világátlaggal, ahol egy pap 2900 katolikust szolgál. Máltán tilos a válás és az abortusz, de egyre több helyi lakos akarja azt, hogy tegyék törvényessé a válást.

A pápa Málta felé tartva arról beszélt, hogy az "egyházat megsebesítették bűneink" - a bírálók azonban sokkal határozottabb bocsánatkérést akar hallani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást