A CIA manipulálni akarta a német közvéleményt Afganisztán ügyében

Infostart
2010. április 19. 12:20
Németországban nagy felháborodást váltott ki egy kiszivárogtatott információ, hogy az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA stratégiát dolgozott ki a német közvélemény befolyásolására az afganisztáni katonai részvétel támogatása érdekében.

Németországban egyre kevesebben helyeslik a német katonaság afganisztáni részvételét. Nagypénteken négy német katona
vesztette életét egy Kabultól északra történt támadásban - ezért a kancellár bejelentette, hogy csütörtökön parlamenti nyilatkozatban ismerteti kormánya Afganisztánnal kapcsolatos terveit.

Most kiderült, hogy az amerikai hírszerzö szolgálat, a
CIA stratégiát dolgozott ki a német közvélemény befolyásolására az afganisztáni katonai részvétel támogatása érdekében.

A CIA Washington melletti központjában számoltak azzal, hogy a német lakosság egy idő után helyteleníteni fogja az afganisztáni katonai beavatkozást. A német alakulatok ellenőrzése alatt álló észak-afganisztáni területek kezdetben békésnek tűntek és hosszú időn át tartotta magát az a hiedelem, hogy az afgánok mintegy barátként tekintenek a Kabultól északra állomásozó német fegyveresekre.

Egy ideje azonban erre a térségre is átterjedtek az összecsapások és miután állandóan emelkedik a halálos áldozatok, illetve sebesültek száma, a lakosság egyre jobban megkérdőjelezi Berlin szerepének értelmét Afganisztánban.

Ennek ellensúlyozására a CIA stratégiát dolgozott ki, amely a német közvélemény áthangolására irányul. A tervet főleg
arra alapították, hogy a németek elsöprő többsége rokonszenvezik Obama amerikai elnökkel, akit - úgymond - azáltal lehetne aktívan támogatni, hogy nem
bírálják a NATO-erők jelenlétét Afganisztánban. Mindezt a stratégia kidolgozói meg akarták támogatni az Afganisztánban élő nőkkel készült interjúkkal, amelyekben személyes tapasztalataik ismertetése által meggyőzővé teszik a tálib erők megalázó és elnyomó intézkedéseit.

A CIA úgy vélte, hogy a német nők megnyerése útján további nyomást gyakorolhatnak a közvéleményt formáló erőkre is. Úgy tűnik azonban, hogy a terv a visszájára sült el, mert
egy amerikai újságírónak sikerült hozzájutnia a CIA elképzeléseihez és ezeket most nyilvánosságra hozta.

A német közvéleményben megütközést váltott ki, hogy az amerikai titkosszolgálat megpróbálja egy baráti állam lakosságát lélektani eszközökkel befolyásolni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást