eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Európai repülés: vulkánkitörés miatt törölve! Riport Németországból

Berlinben a légiforgalmi hatóságok abban reménykedtek, hogy szombaton már megnyithatnak néhány német repülőteret. Az izlandi vulkánból származó hamut azonban a szél változatlanul dél felé sodorja, ami lehetetlenné teszi a légiforgalmat, ezért sok ezren várakoznak teljes bizonytalanságban a nemzetközi repülőtereken. A frankfurti légikikötő után a második legforgalmasabb német repülőtér München, ahonnan tudósítónk, Vincze András küldött helyszíni jelentést.

A müncheni repülőtér indulásokat és érkezéseket jelző forgalmi tábláján egyetlen felirat olvasható: annuliert - magyarul: törölve. Több mint ezer utas várakozik egyre kevesebb reménnyel, hogy még szombaton tovább jut, mert az előrejelzések nem kedvezőek.

A meteorológusok a vulkáni hamu terjedéséből arra következtetnek, hogy a légiforgalom korlátozása huzamosabb ideig is eltarthat, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Münchent szombaton légi úton senki sem fogja elhagyni.

Táborverés a müncheni repülőtéren

A repülőtér 750 összecsukható tábori ágyat tudott a várakozók rendelkezésére bocsátani, akinek nem jutott, az a bőröndök között egyszerűen a földön aludt. Egy borostás arcú fiatalember, aki péntek délben érkezett vissza dél-afrikai szabadságáról, ugyanakkor arról panaszkodik, hogy a légitársaság még egy pohár vizet sem kínált fel.

"Tegnap érkeztem Johannesburgból, eredetileg Frankfurtba tartott a gép és ott akartam átszállni a Palma de Mallorcai járatra, ugyanis Mallorcán élek, de úton Frankfurt felé közölték velünk, hogy a hamufelhő miatt ott már nem tudunk leszállni, ezért a gép Münchenben fog landolni. Így péntek délelőtt megérkeztem Münchenbe, azóta reménykedem, hogy mielőbb folytathatom az utat hazafelé" - nyilatkozta tudósítónknak a Münchenben rekedt utas.

Egy nehéz nap szomjas éjszakája


A fiatalembertől tudósítónk megtudta azt is, hogy a repülőtéri üzletek éjszaka - a normális nyitvatartási időt követve - természetesen zárva voltak, úgyhogy ivóvízhez legfeljebb a mellékhelyiségek mosdóiban lehetett hozzájutni.

A boltok csak szombat reggel 8 órakor nyitottak ki, tehát egy kávét vagy zsemlét is csak ezután lehetett beszerezni. Miután a légitársaságok a természeti csapásra hivatkozva szinte a kisujjukat sem mozgatták a repülőtéren rekedt utasok érdekében, sokan saját maguk vették a kezükbe a további utazás megszervezését.

Megrohamozott autókölcsönzők

Miután kiderült, hogy a vonat- és autóbuszjáratok is reménytelenül túlzsúfoltak, megrohanták az autókölcsönzőket, ahol látva a rendelkezésre álló gépkocsik mennyiségét és az értük tülekedő utasok számát, indítványozták, hogy egy-egy kocsit az azonos irányba tartók legalább négyen béreljenek, így többen juthatnak célba.

Amíg a készlet tartott, ezt mindenki örömmel fogadta el, mert a jelek szerint szombaton repülőgép Európa nyugati felében aligha fog a levegőbe emelkedni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×