Kilenc napos ülősztrájk a sztárbíró mellett

Infostart
2010. április 15. 21:36
Tiltakozó mozgalom indult az ismert spanyol vizsgálóbíró Baltasar Garzón megsegítésére, amelynek élére nem más, mint Pedro Almodóvar Oscar-díjas rendező állt. Garzon emberi jogi kampányairól és a spanyol polgárháború ügyeiben folytatott nyomozásairól híres Spanyolországon kívül is.

Spanyol színészek, írók, értelmiségiek és más közéleti személyiségek tucatjai tartottak ülőtüntetést Pedro Almodóvar vezetésével a madridi egyetemen. Az ellen tiltakoztak, hogy a spanyol Legfelsőbb Bíróság a hatalommal való visszaélés vádjával pert indít Baltasar Garzón emberi jogi vizsgálóbíró ellen. Garzon a spanyol polgárháború, azon belül is a köztársasági oldal 114 ezer hívének eltűnése ügyében folytatott nyomozásával vonta magára a figyelmet.

Az áldozatok továbbra is jeltelen tömegsírokban fekszenek. Garzon kutakodása kihívta három ultrakonzervatív szervezet, köztük a Franco-éra kormánypártja, a Falange utódjának haragját, és az ő keresetük nyomán indul meg a per.

"A társadalom tartozik az áldozatoknak, akiknek holttestei az út menti gödrökben fekszenek eltemetve" -mondta Almodóvar a kilencnapos ülősztrájk kezdetén. A rendező mellett ott volt az ismert színész, Javier Bardem édesanyja, Pilar Bardem, aki azt mondta: 71 éves korában nem gondolta, hogy visszatér oda ahol régen tanult. "Ez a per a legrosszabb dolog a spanyol demokrácia történetében az 1981-es puccskísérlet óta" - mondta.

Garzon akkor vált világhírűvé, amikor elrendelte Augusto Pinochet volt chilei diktátor letartóztatását. Most viszont őt vádolják, mégpedig azzal, hogy gátlástalanul megsérti az 1977-es amnesztiatörvényt, amely mentességet biztosított a Franco-rezsim tagjainak. A baloldali áldozatok családtagjai annyira felháborodtak a Legfelsőbb Bíróság döntésén, hogy válaszul magát a bírói testület egyik tagját perelték be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást