"A keresztény templomokat is védeni kell, nemcsak a mecseteket és zsinagógákat"

Infostart
2010. április 15. 12:40
Kétszáz keresztény templomot, kegyhelyet vagy temetőt gyaláztak meg tavaly Franciaországban, ezért egy kormánypárti képviselő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Claude Bodin úgy véli: eljött az ideje, hogy a hatóságok ugyanolyan figyelmet és komolyságot fordítsanak a jelenség megfékezésére, mint a mecseteket vagy a zsinagógákat ért támadások esetén.

A politikus szerint a kérdés súlyosságát az is mutatja, hogy az idei év első két hónapjában már huszonnégy keresztény kultikus hely vagy temető elleni akciót regisztráltak. A keresztény, elsősorban a katolikus egyházi vezetők megkönnyebbülten vették tudomásul a kezdeményezést, a templomokat, kápolnákat, temetőket, karácsonykor a betlehemeket ért rongálások száma ugyanis az utóbbi két-három évben folyamatosan emelkedik, ám arról szerintük sem az állami vezetés, sem a média nem akar tudomást venni.

A sajtó jelentős része közömbös, és egyáltalán nem foglalkozik a keresztény helyeket ért incidensekkel, vélik a püspökök, nem véletlen, hogy egyikük egy Párizs környéki templom meggyalázását követően idén februárban dühös hangú nyílt levélben fordult a média képviselőihez. Michel Dubost ebben azt írja: örül, hogy a sajtó felháborodik és vizsgálódik, valahányszor támadás ér egy mecsetet vagy egy zsinagógát, elképesztőnek tartja viszont azt a csendet, ami a keresztények kultikus helyeit ért agressziókat kíséri. "Ha üvölteni kell, hogy meghalljanak, akkor üvölteni fogunk" - fogalmazott akkor a püspök rövid levelében, azzal zárva mondandóját, hogy mi keresztények a "többiekkel egyenrangú állampolgárok vagyunk".

A rendőrségi vizsgálatok szerint egyébként a templom- és sírgyalázások jelentős részét sátánisták követik el, ám gyakori, hogy a félreeső, kevésbé őrzött szentélyeket tolvajok fosztogatják, és nem kevés a politikai indítékból, ateisták és más egyházellenes aktivisták által elkövetett támadás sem.

Ez utóbbinak egyébként nagy hagyománya van Franciaországban, ami a mostani, a katolikus egyházon belül évtizedekkel ezelőtt megesett, ám csak most felderített pedofil esetek kapcsán erőteljesen megmutatkozik a sajtóban. Olyannyira, hogy a francia püspöki konferencia egy nyilatkozatban a minap azt kérte az újságíróktól, hogy az egyház kapcsán készült cikkek megírásakor legalább az elemi etikai normákat igyekezzenek betartani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást