Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Uniós norma a kettős állampolgárság\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor nem nacionalista - állítja Szlovákia volt budapesti nagykövete, Stefan Markus, aki a kettős állampolgárság megadásában sem lát semmi kivetnivalót.

A pozsonyi Pravda című napilap szerdai számában közölt terjedelmes interjúban Stefan Markus, Szlovákia volt budapesti nagykövete úgy vélekedett: a kettős állampolgárság mindennapi gyakorlat, sokan rendelkeznek vele. Felmerülhetnek azonban olyan aggályok, hogy ennek biztosítása nem jelent-e valamiféle felkészülést a területi autonómiára. Arra válaszolva, kell-e ettől félni, a diplomata kifejtette, hogy az Európai Unióban nem - szerinte a kettős állampolgárság nagyon európai és szokásos jogi norma.

Orbánnal Viktorral kapcsolatban - arra a felvetésre reagálva, hogy nacionalista-e - Markus nemmel válaszolt. Szerinte a Fidesz elnöke jó magyar, mindennel, ami ehhez a kifejezéshez hozzátartozik. A volt nagykövet úgy véli, Orbán Viktor személyében Robert Fico rendkívüli ellenfelet kapott. Ez nem Bajnai Gordon, és nem is Gyurcsány Ferenc - mondta Stefan Markus.

A volt nagykövet úgy vélte, Ficónak változtatnia kell retorikáján, mert a szomszéddal nem lehet állandó konfliktusban élni, együtt kell működni vele. "Szlovákiának szüksége van a jó szomszédságra, nekünk egyszerűen együtt kell működnünk a magyarokkal" - jegyezte meg. Nem zárta ki, hogy a szlovák kormányfő alapvetően azért használja a magyarellenes retorikát, mert koalíciós partnere, az SNS nyomása alatt áll.

Markusnak meggyőződése, hogy Orbán Viktor politikája nem fog veszélyt jelenteni Szlovákia számára, szerinte azonban ez attól is függ, hogyan viszonyul a szlovák politika az országban élő magyar kisebbséghez. "Ezek az emberi jogok, a nyelvtörvény, olyan dolgok, amelyekről ők úgy vélik, hogy sértik a szlovákiai magyar kisebbséget" - tette hozzá a volt diplomata a pozsonyi Pravdának adott interjúban.