eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Uniós norma a kettős állampolgárság"

Orbán Viktor nem nacionalista - állítja Szlovákia volt budapesti nagykövete, Stefan Markus, aki a kettős állampolgárság megadásában sem lát semmi kivetnivalót.

A pozsonyi Pravda című napilap szerdai számában közölt terjedelmes interjúban Stefan Markus, Szlovákia volt budapesti nagykövete úgy vélekedett: a kettős állampolgárság mindennapi gyakorlat, sokan rendelkeznek vele. Felmerülhetnek azonban olyan aggályok, hogy ennek biztosítása nem jelent-e valamiféle felkészülést a területi autonómiára. Arra válaszolva, kell-e ettől félni, a diplomata kifejtette, hogy az Európai Unióban nem - szerinte a kettős állampolgárság nagyon európai és szokásos jogi norma.

Orbánnal Viktorral kapcsolatban - arra a felvetésre reagálva, hogy nacionalista-e - Markus nemmel válaszolt. Szerinte a Fidesz elnöke jó magyar, mindennel, ami ehhez a kifejezéshez hozzátartozik. A volt nagykövet úgy véli, Orbán Viktor személyében Robert Fico rendkívüli ellenfelet kapott. Ez nem Bajnai Gordon, és nem is Gyurcsány Ferenc - mondta Stefan Markus.

A volt nagykövet úgy vélte, Ficónak változtatnia kell retorikáján, mert a szomszéddal nem lehet állandó konfliktusban élni, együtt kell működni vele. "Szlovákiának szüksége van a jó szomszédságra, nekünk egyszerűen együtt kell működnünk a magyarokkal" - jegyezte meg. Nem zárta ki, hogy a szlovák kormányfő alapvetően azért használja a magyarellenes retorikát, mert koalíciós partnere, az SNS nyomása alatt áll.

Markusnak meggyőződése, hogy Orbán Viktor politikája nem fog veszélyt jelenteni Szlovákia számára, szerinte azonban ez attól is függ, hogyan viszonyul a szlovák politika az országban élő magyar kisebbséghez. "Ezek az emberi jogok, a nyelvtörvény, olyan dolgok, amelyekről ők úgy vélik, hogy sértik a szlovákiai magyar kisebbséget" - tette hozzá a volt diplomata a pozsonyi Pravdának adott interjúban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×