eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Morvai: A Jobbik bizonyos feltételekkel kész együttműködni a Fidesszel

A német médiát változatlanul erősen foglalkoztatja a magyarországi választások kimenetele. A Süddeutsche Zeitung elemzésben és helyszíni riportban foglalkozik az első fordulóval, a Die Welt pedig Morvai Krisztinával készített interjút.

A müncheni Süddeutsche Zeitung ma is két hosszú cikket szentel a magyarországi fejleményeknek. A mértéktelenek győzelme című kommentárjában a kelet-közép-európai témák szakértőjének tekintett Michael Frank azt írja, hogy Orbán Viktor már a választási hadjárat során is pátosszal igyekezett elkendőzni, milyen megoldásokat kínál az égető problémákra.

Az egykori mintagyerekből mára az új uniós tagállamok szomorú sereghajtója lett - állapítja meg a Süddeutsche Zeitung, és hangsúlyozza, hogy a gazdasági nehézségeket aligha lehet nacionalista szólamokkal kiküszöbölni. A cikkíró szerint Orbán Viktornak az sem sikerült, hogy a Fideszből alakítsa ki az egyetlen konzervatív politikai tábort, tőle jobbra ugyanis létrejött a Jobbik, amely a nemzet árulójának fogja bélyegezni Orbánt, ha az ország talpra állítását célzó javaslatai kudarcot vallanak.

Két lappal tovább a Süddeutsche Zeitung - ugyancsak Michael Frank tollából - fényképes riportban számol be a választás első fordulójának eredményéről. A közel fél oldalas cikk egyebek között szintén azt hangsúlyozza, hogy az amúgy is jobboldali Fidesz mellé - első alkalommal a rendszerváltás óta - bekerül az Országgyűlésbe egy szélsőségesen nacionalista párt, a Jobbik.

Mintegy vigaszként a tudósító megemlíti, hogy Budapest főleg kritikus értelmiségiek lakta kerületeiben a Jobbikot sikeresen körözte le a Lehet Más a Politika, amely szintén először jut be a magyar Országgyűlésbe.

Morvai helyeselné az EU-ból való kilépést

A Die Welt című napilap ma interjút közöl Morvai Krisztinával. A bevezetőben emlékeztet arra, hogy Morvai a Jobbik színeiben már korábban bekerült az Európai Parlamentbe, de a múlt vasárnapi választás kimenetelének tanúsága szerint a Jobbik szavazótábora erősödőben van.

Az újságíró kérdésére válaszolva, Morvai Krisztina azt mondta: helyeselné Magyarország kiválását az Európai Unióból, ha 2011-ig a földkérdést nem rendeznék Brüsszelben, mert "nem lehet egyszerűen kiárusítani a magyar földet".

A Die Welt munkatársa az iránt is érdeklődött, hogy a Jobbik zászlajára írta a szomszédos országokban élő magyarok jogainak védelmét, azonban a Magyarországon élő kisebbségek félnek a Jobbiktól. Morvai Krisztina szerint a Jobbiknak vannak zsidó tagjai is, és Budapest egyes kerületeiben bőven élnek szegény sorsú zsidók, mert a holokauszt túlélői számára folyósított összegekkel az ő képviseletükre hivatott, ám teljesen korrupt szervezetek sáfárkodnak. Hasonló a helyzet a romák esetében is, mert képviseleti szerveik szintén csak a saját jólétükre gondolnak - tette hozzá.

A német újság rákérdezetett Morvai Izraellel kapcsolatos bírálatára, mire a Jobbik képviselője kijelentette, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Simon Peresz elnök kijelentette: Izrael fel akarja vásárolni Magyarországot. Márpedig mindenki láthatja, milyen súlyos helyzetet teremtett Izrael Palesztinában - fűzte hozzá Morvai Krisztina.

Egy további válaszában utalt arra is, hogy a Jobbik bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne együttműködni a Fidesszel, de emlékeztetett arra, hogy a Fidesz elsőként szállt síkra az Európai Unió további működését szabályozó lisszaboni szerződés ratifikálása mellett, amit a Jobbik teljesen elvet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×