Kampánycsend Franciaországban: a közvélemény-kutatókkal szigorúbbak

Infostart
2010. április 12. 18:00
Franciaországban van ugyan kampánycsend, de az kizárólag a választás napjára korlátozódik és az urnák bezárásáig tart. Mivel szavazni általában vasárnap szokás, így a pártok és jelöltjeik szombat éjfélig győzködhetik a választókat, és gyakorlatilag bármilyen eszközt bevethetnek.

A pártok szórólapokat osztogathatnak, nagygyűlést szervezhetnek és természetesen közölhetik választási klipjeiket a tévében és a rádióban. Ez utóbbi kapcsán azonban a hatóságok éberen figyelnek arra, hogy a pártok azonos hosszúságú választási hirdetést tegyenek közzé, és az egyes jelöltek tévés megnyilvánulásait is precízen lemérik.

A cél, különösen a köztársasági elnök választásakor, ugyanis az, hogy minden jelölt azonos időkeretben tudja elképzeléseit bemutatni. A meglehetősen kényes mérési feladatot a választási kampányt felügyelő nemzeti bizottság végzi, de az öttagú testület emellett a választási plakátok és szóróanyagok tartalmát is ellenőrzi, és szükség esetén korrekcióra szólítja fel a szabályokat megsértőket, sőt, súlyos esetben feljelentést is tehet.

A közvélemény-kutatókra némiképpen szigorúbb szabályok vonatkoznak: a legfrissebb eredmények közlését, illetve azok elemzését egy nappal korábban, már péntek éjféltől fel kell függeszteniük.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást